Prosím je možné nějak znemožnit sousedovy minimální odstup rod. domu od společné hranice ze 2 metrů na 3.5m. My máme dům od hranice 4.5m soused plánuje postavit dům v jiné řadě zástavby , ale 2m od hranice. Což se nám nelíbí. Co když do budoucna proti němu budeme také chtít něco postavit , tak by jsme museli stavět 5m od hranice. Napadlo nás podat v těchto místech zatím návrch na stavbu dvojgaráže 3.5m od hranice.


Odpověď

Tohle se nejlépe vysvětluje nad katastrální mapou. Ale vezměte si vyhlášku 501/2006 Sb. v platném znění a pečlivě si přečtěte § 25 (vzájemné odstupy staveb).

Musí se to číst nejmíň dvakrát, protože to není úplně jednoduché. Ale umístění dvougaráže vám nepomůže – není v této vyhlášce stanovená odstupová vzdálenost mezi garáží a sousedovým rodinným domem.

A další věc – pokud soused chce stavět a u vás zatím je volný pozemek, tak se posuzuje odstup jeho domu jako od volné parcely a ne od budoucího domu.

No, co poradit, pokud vám vysloveně jeho odstupové vzdálenosti budou vadit, tak je potřeba nepodepsat souhlas (podepisuje se to na situaci). On potom musí jít do spojeného územního a stavebního řízení a to se může vléct a to by mělo souseda vést k nějaké rozumné dohodě…. Ale pozor, vždy je milionkrát lepší dohoda, něž se se sousedem rozhádat na 20 let…

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování