Dobrý den,

stavební firma mi začala stavět dřevostavbu, již během stavby docházelo ke konfliktům ohledně kvality odvedených prací a nakonec firma přestala téměř reagovat. Já však potřebuji stavbu, kterou jsem bohužel v dobré víře doplatil s tím že firma sepsané nedostatky odstraní, kvůli hypotece zkolaudovat. Firma však závady neodstranila a navíc mi nyní odmítá dodat veškeré podklady ke stavbě potřebné ke kolaudaci, dokud jim nepodepíši papíry, ve kterých se vzdávám veškeré záruky na dům. Na to já, ale odmítám přistoupit a vše se asi bude muset řešit soudně. Hledám však nějakou možnost, jak alespoň na své náklady prozatím dům zkolaudovat. Děkuji za jakoukoliv radu.

Odpověď Klasika – vydírání. Má to určité hranice, co se dá vydržet. Ale doporučil bych jednat s bankou, na rovinu jim vysvětlit situaci a raději jim zaplatit nějaké penále, než převzít stavbu s nějakými hrubými nedostatky.

Moje zkušenost je taková, že bývá účinné, když si najdete „ostrého právníka“ a ten za vás firmě napíše dopis. Prostě budit dojem, že se nebojíte jít s těmi nedostatky k soudu. Ale opravdu jít k soudu bych pečlivě zvažoval ze všech úhlů. Hodně štěstí.

Krejčí

P.S.: zkuste se zeptat na stavebním úřadě třeba na možnost souhlasu s předčasným užíváním stavby, tedy stav, kdy je na stavbě spousta závad, ale ne takových,aby se tam nedalo provizorně bydlet.
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování