Dobrý den,

nechal jsem zpracovat projekt na rodinný dům s třemi byty. Dokončuji příjezdovou cestu se sítěmi, kterou mě úřad povolil územním rozhodnutím a stavebním povolením. Stavební úřad mě nechce povolit dům s třemi byty, rovnou střechou a balkony se zastíněním vynesenými na BSH trámech. Balkony tohoto typu prý spadají do povoleného množství m2- zastavění .Rovnou střechu nepovoluje obec v územním plánu ač po tomto nařízení si ve vesnici sousedi domy s rovnou střechou staví.
Může mi stavební úřad zakázat rovnou střechu, dřevěné balkony se zastíněním, protože prý spadají do zastavěné plochy a tři byty v rodinném domě?

Odpověď Tak je to trochu jinak. Dnes je naprosto zásadní závazné stanovisko orgánu územního plánování. Někde je to jako samostatné oddělení začleněné do odboru výstavby.

Ale územní plán = veřejný zájem. Pokud dnes platí územní plán (třeba platný teprve jeden týden) tak bez ohledu , co šlo povolit předtím, musí úřad územního plánování v souladu s tímto územním vydat stanovisko. Stavební úřad pak musí toto stanovisko převzít a nemůže si vymýšlet něco dalšího.

Takže pokud v územním plánu je dnes zakázáno dělat rovné střechy, tak vám ji nikdo nepovolí. A jestli je v územním plánu omezena zastavěná plocha domu, tak to taky platí – a pozor do zastavěné plochy se započítávají opravdu i balkony. Najděte si k tomu na internetu výklad, je to tam srozumitelně podané

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování