V jednom ze sousedních domů před časem rekonstruovali lodžie. Všiml jsem si, že je přitom také rozšířili. Zaujalo mě to, protože sami na ní máme málo místa. Chci se tedy zeptat, jaké jsou možnosti rozšíření lodžie. Může to využít každý dům? A můžeme si prodloužit jen svoji lodžii, nebo se to týká vždy celého paneláku?

Děkuji za odpověď. 

Petr Vybíhal


Odpověď

S podobným dotazem se na nás obrací řada lidí. A stručná odpověď je: Ano, prodloužení lodžie (či balkonu) může využít prakticky každý bytový nebo panelový dům. Stačí jen, aby byl v dobrém technickém stavu.
V 7points využíváme speciální kombinaci montovaných kovových konstrukcí doplněných o stavební prvky, které přidáme ke stávající lodžii. A rozšíříme ji tak až o 80 cm po celé její délce.

Toto konstrukční řešení má dvě velké výhody:
1. Je velmi odolné a má dlouhou životnost.
2. Téměř neovlivňuje statiku domu.

Co se týče vaší druhé otázky, obvykle platí, že se prodloužení lodžie týká všech bytů, které jsou nad sebou. A že musí takový krok schválit na své schůzi družstvo nebo společenství vlastníků jednotek.

Obvykle to však není problém. Díky prodloužení lodžie či balkonu totiž vzroste i cena jednotlivých bytů. Jejich majitelé (členové družstva či SVJ) tedy na této změně také vydělají – a získají víc prostoru i hodnotnější byt.

Bytovým družstvům i SVJ navíc pomůžeme i s financováním a se získáním stavebního povolení. Nemusí tak téměř nic řešit.

Samotné prodloužení pak trvá 3–5 měsíců – od úvodního zaměření přes tvorbu projektu a vizualizace až po samotnou montáž, položení dlažby a osazení lodžie dalšími prvky.

K nové lodžii poté snadno přidáte například zasklení nebo průhledítka.

Díky zasklení můžete kdykoliv otevřít nebo zavřít „okno“. Za každého počasí si tak na nové lodžii vychutnáte třeba kávu a zároveň budete chráněni před zimou, deštěm nebo například pylem.

Průhledítka jsou pak pás čirého bezpečnostního skla, který je umístěný těsně pod zábradlím. Nejen, že takový prvek dobře vypadá, ale navíc nabízí nerušený výhled ven i vašim dětem.

Lodžii navíc kdykoliv doplníte také o venkovní či vnitřní stínění, sušáky na prádlo nebo například truhlíky. Vše je samozřejmě barevně sladěné s domem.

S pozdravem

Marek Hirš, majitel společnosti 7points, s.r.o.

7points, s. r. o.