Dobrý den, bydlíme v domě, který je většinou z vepřovic a chceme jej zbourat, na tomtéž místě potom postavit dům nový. Dům je v řadové zástavbě starších domů. Dotaz: přihlíží se ke stavbě nového domu také k odstupům od sousedních domů, jako je tomu u novostaveb (cca 1,5 m) ? RD v příloze. Jaké platí stavební předpisy pro demolici a novostavbu na tomtéž místě, na stejných základech?


Fotky


Odpověď

Tak občas se na toto lidi ptají…. Zde je třeba vést úvahu, kdy stavba z právního hlediska zaniká – zhruba se k tomu dají dohledat dva trochu odlišná soudní rozhodnutí. 1. když u stavby zmizí krov střecha a vnitřní příčky – už dům právně zaniká. 2. když z domu zůstane alespoň něco, tak právně nezaniká.

A u nás ty rozsudky jsou platné jen pro ten konkrétní souzený případ, pro okolí se stávají jen jakýmsi vodítkem. Z tohoto nejasného ale vyplývá zcela jasná právní věc. Když starý dům právně zanikne, tak novostavba na jeho místě se musí posuzovat jako novostavba se všemi zákonnými odstupy. A pozor na územní plán. Taky se může stát, že nová stavba tam kvůli územnímu plánu nepůjde realizovat vůbec. Desetkrát se na toto zeptejte, desetkrát si přečtěte zákon.

Jinak do konce roku k odstupům platí vyhláška 501/2006 Sb. – odstupy jsou tam v § 25 a v § 26 jsou uvedeny možné výjimky (tady by případně žádost o výjimku mohla být zdůvodněna původním domem).

A ještě jedna úvaha – dům z vepřovic je super ekologický. Nejdražší novostavby se takto vymýšlí – s kombinací se slámou. Samozřejmě by zdivo muselo být řádně zespodu odizolováno proti zemní vlhkosti. Já jsem si toto doma na chalupě po rodičích udělal. Zdi dva roky vysychaly, ale dnes je tam tak nádherné mikroklima, že tam strávím nejhezčí dovolenou….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování