Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jaké podmínky musí splňovat příjezdová cesta k pozemkům, jestliže bych je po zasíťování a vybudování příjezdové cesty chtěla prodat jako pozemky pro výstavbu rodinných domů? Předem děkuji


Odpověď

Jednoduchý, ale zároveň složitý dotaz….. především jako vždy, pozemky i návrh budoucí komunikace musí být v souladu s územním plánem obce !!!! Toto nejde nijak obejít… Potom musí dojít k vydání územního rozhodnutí na umístění ZTV (základní technická vybavenost), následně musí dojít k vydání stavebního povolení a k realizaci ZTV a ke kolaudaci ZTV. Trochu to zjednodušuji, povolovacích variant se dá najít více…..

A teprve pak lze docela jednoduše domky povolovat (většinou dnes spojeným oznámením záměru = územní souhlas + ohlášení stavby). Ale ten začátek je dost složitý a náročný na zajištění všeho.

Jinak základní parametry budoucí komunikace je potřeba hledat ve dvou § vyhlášky 501/2006 Sb. a to v § 20 bod 7) (ke každé stavbě rodinného domu …….nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby); a § 22 bodu 2): nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu, je 8m. Při jednosměrném provozu lze tuto šířku snížit až na 6,5 m…..

No…. Ale jinak, vzal bych si projektanta a nechal velice jednoduše nakreslit základní schéma rozdělení pozemku i s prostorem na komunikaci a se základními kótami. A tento jednoduchý zákres bych poslal s písemným dotazem na úřad územního plánování, MěÚ odbor dopravy, Hasičský záchranný sbor (i oni mají vyhlášku stanovující šířkové parametry a délkové parametry pro příjezd techniky). Projektant by to měl vše nastudovat a podle toho základní návrh upravit.

Že si to trochu protiřečí a že jedna vyhláška říká něco trochu jiného, než druhá? Zachovejte klid, jste v Česku….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování