Dobrý den, koupili jsme pozemek, kde dům bude stát v jeho horní části tzv. na kopci a k němu budeme ve srazu budovat vlastní cestu, která se bude napojovat na silnici III. třídy, ta s našim pozemkem, kde povede cesta, sousedí. Projekt na cestu již máme, chtěla bych poprosit o radu, co všechno obehnout a kde získat povolení, abychom mohli začít cestu stavět, dekuji Brychtová

Odpověď Asi takto, povolení na cestu je daleko složitější, než na domek. Každé místo má přitom úplně jiný okruh orgánů, které to musí dopředu schválit. V tomto případě bych doporučil objednat projednání u vašeho projektanta – to znamená mu to zaplatit. Možná se bude i cukat – protože projednání povolení na takovouto cestu je otravné obcházení úřadů.

Nicméně v obecné rovině to nejzákladnější:

- vyřídit rozhodnutí o sjezdu z komunikace III. třídy

- zajistit souhlas úřadu územního plánování

- zajistit ostatní závazná stanoviska dotčených orgánů státní správy (hasičský záchranný sbor, krajská hygienická stanice MěÚ odbor životního prostředí …..)

- zajistit vyjádření správců sítí….


A nyní každý ten bod obsahuje další podbody. Ale udělal bych jednu věc, navštívil bych úřad územního plánování a pak MěÚ odbor dopravy. Tam se dozvíte víc a měli by vás směřovat dál. Sjezd např. následně vyžaduje vyjádření policie ČR (dopravního inženýra) a smlouvu s vlastníkem komunikace III. třídy to bývá SÚS. Jenom vyjádření a pak uzavření smlouvy s SÚS je na dlouho.



Tak začněte - pokračování s radami příště. Bolela by vás z toho hlava. Ale zase, když se vám to podaří, tak vlastní stavba domu bude pro vás proti tomuto řádná a zasloužená dovolená…. Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování