Dobrý den, jaký je rozdíl mezi stavbou rodinného domu a) bungalov půdorys L plochá střecha a b) bungalov půdorys U plochá střecha? Oboje o stejné rozloze. Jde mi primárně o to zda je zde rozdílná finanční náročnost (případně jak velká cca) ať už při stavbě nebo následně při provozu (vytápění atp.) Děkuji


Odpověď

Dobrý den,
Cena domu vždy závisí na celkovém provedení domu (dispozici, vybavení, složitosti), bohužel zde nerozhoduje pouze plocha místností, ale obecně lze říct, že dům do U bude mít větší obvodovou plochu než dům do L, u ploché střechy tedy i atiky a různé detaily na střeše, takže dům do L bude s vysokou pravděpodobností dražší. Bohužel ale nelze říct o kolik, když nevím vůbec nic o jednom ani druhém domě, kromě půdorysného tvaru.
Spíše bych se ale pozastavil nad plochou střechou. Mnohem bezpečnější a výhodnější je pro stavbu střecha šikmá a to hned z několika důvodů:

  1. Bezpečnost před vodou – šikmé střechy jsou bezpečnější, jelikož odvádí srážkovou vodu mnohem rychleji a nedochází zde tedy k zatékání vlivem drobných netěsností.
  2. Cena – když se započítají i konstrukce pro střechu (šikmá střecha – vazníky, plochá střecha strop + atiky), tak je šikmá (sedlová, valbová, někdy i pultová) střecha mnohem levnější (v řádu statisíců).
  3. Záruky – standardní tašky na střechu mají záruku obvykle 30 i více let, fólie na ploché střeše mají obvykle záruku 10 let.
  4. Životnost střechy – dle záruk je vidět, že i životnost mluví pro šikmé střechy, takže ušetříte i během životnosti stavby.
  5. Poruchy vlivem netěsnosti – u plochých střech, jsou poruchy obvykle závažnější, jelikož se na ně příjde až po delší době (než proteče voda všemi vrstvami a objeví se v interiéru) a odstranění poruch je tedy i mnohem náročnější montážně a tedy i finančně.

Z výše zmíněných důvodů bych doporučil spíše jiný typ zastřešení, „výhody plochých střech“ mluví za vše.

S pozdravem a přáním krásného dne

Petr Blažek
Technik
e-mail: blazek@variovila.cz
tel: 774 882 090

VARIO VILA, s.r.o.

Dobrý den,

Při splnění podmínky stejné užitné podlahové plochy a stavebně-konstrukčního řešení je finanční náročnost realizace stejná. Totéž platí u nákladů na vytápění.

Nicméně je velmi pravděpodobné, že dům do „U“ bude mít vždy větší užitnou podlahovou plochu než dům půdorysného řešení do „L“. Z tohoto důvodu bude dům do „U“ finančně náročnější při realizaci.

Dnešní nutností a potřebou stavět nízkoenergetické až pasivní domy jsou náklady na vytápění nízké bez ohledu na dispoziční uspořádání

S pozdravem

Smart stavby s.r.o.