Dobrý den. S manželem vlastníme rodinný dům v malé obci. Dcera s manželem by si chtěli v našem patře zřídit byt - do největšího pokoje vestavět kuchyňský kout, zřídit v pokoji krbová kamna, půdní vestavbou se zateplením střechy vybudovat ložnici s WC, ve střeše cca 3 nová okna, jedno ve štítové zdi, jedno ve štítové zdi zvětšit, do půdního prostoru zavést točité schody. Balkon zasklít (formou zimní zahrady). Aby získali hypotéku budeme zřejmě muset dceři převést do vlastnictví cca 1/4 domu. Předpokládáme, že na takovéto úpravy budou potřebovat stavební povolení. Co vše budou muset doložit a jak budeme muset v tomto stavebním řízení figurovat my (vlastníci 3/4 domu)? Bude stačit náš souhlas s touto realiziací? A budou potřebovat souhlas všech sousedů ?(Náš pozemek přímo sousedí z jedné str. se zahradou bez rodinného domu, ze dvou stran s pozemky s rodinnými domy a z jedné strany s komunikací ve vlastnictví obce). Děkuji


Odpověď

Tak jako vždy – dopředu s vaším záměrem musí souhlasit úřad územního plánování. Ten posuzuje vzhled, hmotu vazbu na okolí apod…. pak je potřeba předběžně zjistit postoj sousedů. Je potřeba s nimi jednat diplomaticky, budete potřebovat jejich písemný souhlas uvedený přímo na situaci. Obec je vašim sousedem taky a zrovna tak ten majitel prázdného pozemku.

Co se týká dcery, tak ta stačí pro stavební úřad pouze váš písemný souhlas (opět uvedený přímo na situaci domu). Převod bych řešil až to bude vyžadovat hypotéční ústav. I takováto stavební úprava, případně nástavba se souhlasy sousedů se bude řešit společným oznámením záměru (územní souhlas + ohlášení stavby v jednom dokumentu).

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování