Dobrý den, máme zahradu na které má již postavený rodinný domek můj strýc. Rádi bychom postavili ještě další malý rodinný domek na stejném pozemku. Na stavebním úřadě nám bylo řečeno, že jedině pod podmínkou, když se pozemek rozdělí. Také nám bylo řečeno, že každý z pozemků musí mít svou příjezdovou cestu s bránou. Pozemek je bohužel špatně řešený, že z jedné strany jsou sousedé,z druhé strany veřejná obecní cestička a z jiné strany bohužel přístup nelze. Na pozemek máme tedy jen jednu bránu, jiná se nám bohužel pro rozdělení pozemku nevejde. Je možné pozemek rozdělit tak, aby byla zachována pouze jedna příjezdová brána na kterou by nám strýc nechal pro průjezd na náš pozemek udělat věcné břemeno ?

Odpověď Takhle neznám váš územní plán, tam může být nějaká podmínka pro velikost parcely s rodinným domem. Nebo něco, z čehož st. úřad dovozuje svoje závěry. Ale ocituji vyhlášku 501/2006 Sb. § 20 bod 7): Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavebně pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Podle mne je potřeba toto splnit. Tam vás úřad může nutit aby cesta jak právně tak fyzicky byla zrealizována. Já osobně neznám obecný předpis, který by na jednom pozemku zakazoval postavit dva rodinné domy.

Ale vezměte to za druhý konec, do situace nakreslete dva domky a cestu (viz výše) a jděte na úřad územního plánování pro vydání závazného stanoviska z hlediska územně plánovací dokumentace. Pokud tam uspějete, tak nevím ,co si na vás st. úřad vymyslí …..

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování