Dobrý den,otec v roce 1984 zboural starou dřevěnou hospodářskou budovu a místo ní postavil hospodářskou budovu zděnou z patrem o rozloze 9x5,5m vysky 5 m má na to plány zkolaudovane i elektriku, komín, pak tam dodělal zděnou sprchu i záchod a já jsem vše opravil vyměnil používám to já zahradní domek dílnu a hernu zatím. Jenže stropy v přízemí jsou 2,2 m a já nemám na to abych postavil místnost navíc s požadovanou výškou stropu abych to mohl zkolaudovat jako menší rodinný domek tak se chci zeptat jestli by to šlo přepsat na chat rekreační třeba na pronajímání nashledanou


Fotky


Odpověď

No, výjimka ze světlé výšky nelze nyní udělit. Uvidíme v nové vyhlášce, měla by platit od 1.7.2024…. ale obecně, změna užívání objektu musí být v souladu s vaším územním plánem – tedy s územním plánem vaší obce. A je třeba chápat územní plán jako veřejný zájem, proti kterému nelze jít. Takže území plány jsou veřejně přístupné a tam to nejzákladnější si přečtete. Jsou totiž plochy smíšené, ale i pouze a jen pro trvalé bydlení.

Vás bude asi zajímat funkce podmíněně přípustné a to co je naprosto nepřípustné. Pořádně si to laicky nastudujte a pak vyrazte na váš úřad územního plánování. Pokud váš záměr bude např. podmíněně přípustný, šlo by z hlediska stavebního zákona o změnu užívání.

A je fakt, že dnes objekty pro rekreaci nemají striktně stanovenou světlou výšku místnosti….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování