Dobrý den, chystáme se stavět dřevostavbu ze smrkového řeziva a zhotovitel konstrukce navrhuje stavět z neošetřeného dřeva (proti plísním, houbám, škůdcům). Prý stačí ošetřit pouze části konstrukce ve styku s vnějším prostředím. Nejsem si jist, zda to je dobrý nápad. Dále si nedělám iluze o složení různých přípravků (např. Lignofix) a zajímá mě, zda se po aplikaci neuvolňují do prostoru nějaké škodliviny. Děkuji za odpověď nebo případný odkaz na jiný zdroj.


Odpověď

Dobrý den, pokud se jedna o susene KVH hranoly tak impregnace reziva neni potreba. Pokud se jedna o klasicke rostle drevo z pily, pak bych urcite ipregnoval vsechno rezivo.

Děkuji
S pozdravem a přáním hezkého dne

Ing. Pavel Gajdoš - oddělení projekce a přípravy staveb
STRADE CZ s.r.o.
721 222 135
gajdos.p@strade.cz

STRADE CZ s.r.o.

Dobrý den,

pokud jste si vybrali renomovaného dodavatele dřevostavby, tak by měl vědět jaké jsou možnosti. Záleží z jakého řeziva se staví (KVH, řezané, sušené, mokré) a také o jakou konstrukci se jedná. Dle tohoto jsou také různé typy ochrany řeziva (konstrukční, chemická atd.). Některé druhy ochrany jsou alespoň za mě mnohem užitečnější a bezpečnější než jiné, ale to váš dodavatel pravděpodobně znát bude, když jste mu dali důvěru pro stavbu domu.

S pozdravem a přáním krásného dne

Petr Blažek
Technik
e-mail: blazek@variovila.cz
tel: 774 882 090

VARIO VILA, s.r.o.