Dobrý den,



máme dva pozemky - na prvním, je postavený rodinný dům, v zahradě na samostatném pozemku je jako jiná stavba již 20 let hobby dílna o vel. 80m2. Ráda bych tuto hobby dílnu předělala na bydlení pro mě a děti. V dílně nevede vlastní příjezdová komunikace - řešila bych věcným břemenem přes pozemek maminky. Dle stavebního úřadu mohu ale stavbu mít jen jako zahradní domek, ne rodinný dům nebo chatu z důvodu přístupové komunikace. Moje otázka je , zda je možné se snažit o změnu užívání stavby na RD, tudíž mít své číslo popisné, nebo to nelze a musí se opravdu jednat jen o zahradní domek.



Děkuji


Odpověď

No, začal bych pro jistotu jako vždy prostudováním vašeho územního plánu. Ale zřejmě pozemek s dílnou umožňuje umístění rodinného domu. A dále bych zkusil v souladu s § 20 vyhlášky č. 501/2006 Sb. do situace navrhnout (v prostoru vámi uvažované služebnosti) komunikaci šíři 2,5 m. ten § si prosím přečtěte celý a to pečlivě.

Pokud by stavební úřad nechtěl povolit jak zpevněnou komunikaci tak úpravu dílny na rodinný dům v jedné žádosti, rozdělte to na dvě. Napřed zpevněnou komunikaci (ale v tomto případě jde o pruh zpevněný např prosívkou, který povede k současné dílně – stejně se k ní musí jezdit). A až budete mít na ní povolení a zrealizujete jí, tak pak zažádat o úpravy dílny …

Ale neobejdete se bez projektanta, takže on bude znát místní poměry a poradí vám ohledně příslušných žádostí…..

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování