Dobrý den,



prarodiče vlastní pozemek, kde za minulého režimu JZD postavila zemědělskou budovu (dřevěnou salaš) pro dobytek bez č.p. Už velmi dlouho leží tato budova ladem, a tak bych měl záměr na tomto místě přestavět tuto budovu na obytný objekt. Je možné změnit užívání zemědělského objektu na obytnou budovu za předpokladu, že v územním plánování obce je tato stavba vedena jako SOv (stavby obytné vesnické) stejně jako skoro všechny domy ve vesnici? Informace: Druh pozemku: zastavěná plocha a nádvoří Stavba na pozemku: bez čp / č. ev., zemědělská stavba Děkuji.


Odpověď

V katastru je stavba nějak zapsána, ale co z té stavby mohu udělat nezávisí na zápisu v katastru nemovitostí, ale na regulaci stanovenou ve vašem územním plánu.

Základní regulace Sov (stavby obytné venkovské) to zřejmě připouští, ovšem územní plán není takto jednoduchý. Musíte si v textové části úz. Plánu dohledat pasáž týkající se Sov tam bude uvedeno: hlavní využití

- podmíněně přípustné

- nepřípustné využití

Tam se dozvíte víc. Každý územní plán má poněkud jiný text, jinou terminologii. Ale ani toto prozkoumání není vše. V plánech jsou pasáže: ochrana hodnot území apod… takže po laickém prozkoumání územního plánu vezměte fotografii a kataastrální mapku a musíte jít, či poslat, dotaz na úřad územního plánování. Do jedné z fotografií bych fixkou nakreslil pár oken a dveře, aby bylo vidět, co asi byste z té stavby chtěli dělat. Teprve jejich písemná odpověď má váhu.

Poznámka – dnes pokud z takovéto stavby lze udělat rodinný dům, je velice cenné…..

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování