Dobrý den,



soused chce zbourat a postavit nový řadový dům s naší společnou zdí. Jeho současný dům je asi o polovinu nižší než náš dům, ale soused chce nový dům postavit do velikosti našeho. Měli bychom potom se sousedním domem společné dvě místnosti a bojíme se hluku (máme dvě malé děti). Je možnost zabránit sousedovi, aby stavěl do takové výšky? Nebo musí zachovat původní výšku domu?



Moc děkuji za odpověď


Odpověď

Vezmu to zeširoka – zda podle předpisů svůj záměr může uskutečnit, tak musí získat jako první věc kladné závazné stanovisko úřadu územního plánování. Takže nelenil bych, vzal pár fotek a na ten úřad se došel zeptat, jak takový záměr vidí…

To další je složité – ale pokud mu jako sousedi nepodepíšete souhlas (váš souhlas musí být na situaci), tak záměr souseda se bude muset projednávat ve spojeném územním a stavebním řízení. A tam jste ze zákona účastníci. Bez ohledu, jak se sousedovi podaří sehnat závazná stanoviska dalších orgánů státní správy (krajská hygienická stanice, MěÚ životní prostředí….), vaše role účastníka řízení je silná, můžete se odvolávat a odvolávat. A to může trvat leta. Může to vést k tomu, že soused bude vylepšovat technické řešení své stavby a že se přece jen nakonec s vámi domluví…..

Ovšem fakt je ten, že se sousedy asi už nikdy nebudete mít neutrální vztah. A to může být pro váš život dost složité. Přeju vám, abyste dospěli k nějakému moudrému řešení… jestli vůbec existuje.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování