Dobrý den. Připravuji rekonstrukci stávajícího RD. Vlastní rekonstrukce bude provedena na stejném půdorysu jako dosud, nově bude na místě stávající kůlny 36m2 postaven zahradní domek pro techniku, rostliny. popř. chov drůbeže (domácí malochov) 45m2. Dále bude postaven nový skleník 56m2, který bude v celé ploše podsklepen do hloubky 3m pod úrovní terénu a nový bazén 32m2,/48m3. Prosím o informaci na které z uvedených staveb je nutné ohlášení nebo stavební řízení a které stavby jsou realizovatelné bez ohlášení a stav.povolení.
Děkuji

Odpověď Je třeba pečlivě přečíst § 79 stavebního zákona. Takže skleníky do 40 m2 a 5 m výšky; stavby do 25 m2 a 5 m výšky a bazény do 40 m2 na zastavěném pozemku rodinného domu nebo objektu pro rodinnou rekreaci nevyžadují ani umístění ani ohlášení. Zjednodušil jsem to. Je tam ale jedna podmínka, toto musí být v souladu s územním plánem. Tomu je třeba rozumět tak, že jsou obce s územními plány, které regulují danou plochu např. % zastavěnosti. Tj. pozemek například může být zastavěn jen do 30ti %, zbytek musí zůstat na zeleň. Ty plochy se sčítají.

Takže je to dost složité a začal bych z druhého konce. Vzal bych katastrální situaci v měřítku 1:1000, do ní vlastní rukou nakreslil obdélníčky jednotlivých staveb šel se zeptat na úřad územního plánování (ti posoudí mimo jiné %zastavěnosti) a pak na stavební úřad. Třikrát bych se raději na vše zeptal a pak nechal udělat projektovou dokumentaci.

A ten § 79 stavebního zákon 183/2006 Sb. si opravdu pečlivě dopředu přečtěte. To co nepodléhá stavebnímu zákonu, samozřejmě nevyžaduje nic, ale v souhrnné situaci by to mělo mýt zakresleno…. (podle mne pouze bazén nic nevyžaduje).

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování