Dobrý den, rádi bychom stavěli RD. Máme pozemek K našemu pozemku vede zpevněná komunikace (dlažba) v dostatečné šířce. Není ale přímo napojená na náš pozemek, ale končí ještě na pozemku obce asi 30m, od našeho pozemku. Dále pokračuje pozemek obce, ale už bez silnice. Je nutné žádat obec o dostavbu další části silnice našeho pozemku, pokud je vzdálenost k našemu pozemku asi 30m a vzdálenost budoucího RD od komunikace do 50m ? Děkuji


Fotky


Odpověď

No, svým způsobem častý dotaz. Ale napřed to důležité. Každé základní umístění RD musí získat kladné stanovisko úřadu územního plánování (podle §6, odst. 1 písm. e) ve vazbě na § 96b stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění). Pokud úřad územního plánování s umístěním a vzhledem domu souhlasí a obecně tento orgán posuzuje i napojení na sítě a komunikační napojení, pak tprve přijde ke slovu detailní posuzování a splnění všech předpisů. Nyní nezbyde než citovat vyhl. 501/2006 Sb. §20 odst.7 : „ke každé stavbě rodinného domu ……….. musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“.
Já si toto vysvětluji tak, že ta zpevněná komunikace musí existovat právně (tj. pozemek bude na katastru nemovitostí zapsán jako ostatní plocha – komunikace) a i fyzicky, tj. že povrch bude alespoň zpevněn štěrkem. Ovšem jiný stavební úřad toto může vykládat trochu jinak. A pozor tato vyhláška platí pouze do 30.6.2024 pak přijde nová asi velice podobná. Ovšem často nová verze bývá komplikovanější, než stará. Takže by toto chtělo řešit a podat žádosti co nejdřív.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování