Dobrý den, pořídil jsem klasickou plechovou garáž 16m2 na vlastním pozemku 16m2. Garáž je v řadě dalších garáží. Pozemek je veden jako ostatní plocha / jiná plocha. 1) Je nutné mít takovou garáž zapsanou v KN jako stavba = garáž ? Některé sousední garáže to tak mají, jiné nikoliv. 2) Vzhledem ke stavu garáže bych jí chtěl nahradit novou montovanou garáží ze stejným půdorysem, jen o 0,5m vyšší. Je nutné povolení/ohlášení/souhlas sousedů/... ? Děkuji.


Fotky


Odpověď

Udělal bych vše pro to, abych stavbu garáže měl zapsanou na katastru nemovitostí (kdybyste ji prodával nebo kdyby se stala součástí dědictví, tak je to nutné a hlavně doma – pořádek dělá přátele).

Ale udělal bych jednu věc, zašel bych na váš stavební úřad a tam nahlásil výměnu plechové garáže. Uvidíte, co vám řeknou a tím bych se řídil. Zároveň bych je požádal, aby garáž vložili do registru budov tzv. RUIAN.

To znamená, že oni dopíšou k parcele elektronicky do systému stavbu garáže a tento registr je pak propojený s katastrem nemovitostí, takže se to tam opraví též (pár dní to ale trvá).

Plechovou garáž je třeba chápat jako výrobek plnící funkci stavby a tudíž s ní nakládat jako s každou jinou stavbou. A v každém případě bych to alespoň ústně sousedům dopředu řekl….


No, to jsem zvědav, zda váš stavební úřad to bude vidět stejně!

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování