Dobrý den, ve sdíleném vnitrobloku si obyvatelé sousedního domu zbudovali dětské hřiště (umělý povrch, branky) a velkou trampolínu. Od té doby se odtamtud ozývá každý den hlasitý dětský křik rozléhající se celým vnitroblokem (kde je cca 80 bytových jednotek) a nárazy při skákání na trompolínu, které jsou slyšet i přes zavřená okna s trojskly. Ráda bych ze zeptala, zda ke zřízení takového hřiště nemusí mít obyvatelé domu stavební povolení nebo alespoň souhlas vlastníků okolních bytů, které tento hluk neustále obtěžuje a případně jak je možné se ve vzniklé situace bránit. Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď Ano – takové hřiště musí být umístěno (většinou se to řeší územním rozhodnutím). Vlastní řízení může probíhat obesláním přímých sousedů, ale pozor při velkém počtu účastníků řízení (nad 30) takové řízení může probíhat veřejnou vyhláškou…. Nicméně vznesl bych dotaz na patřičný stavební úřad, jakou formou bylo či nebylo hřiště povoleno. (Pokud úřad bude s odpovědí váhat – dotázat se písemně podle zákona 106/ 99 Sb. o svobodném přístupu k informacím).

Důležité ale je, že takové hřiště nelze povolit bez závazného stanoviska dotčeného orgánu státní správy a to je Krajská hygienická stanice. Ta posuzuje hlukovou zátěž na okolí a nemůže dát souhlas k něčemu, co toto bude překračovat.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování