Vodoměrná šachta - musím si nechat na vlastní náklady a na svém pozemku vybudovat vodoměrnou šachtu pro vodoměr? jde o to, že v současné době mají nemovitosti v naší obci ve většině případů umístěné vodoměry uvnitř domů (sklepy apod.). V letošním roce obec plánuje rekonstrukci vodovodu, kdy dojde ke zbudování nového vodovodního řádu a napojení tohoto řádu na pražskou vodu. I přestože zastupitelstvo původně občany ujišťovalo, že jim povolí ponechat nové vodoměry na místě těch starých, tedy uvnitř nemovitostí, tak nyní požaduje zbudování vodoměrné šachty a to i přestože přípojky do nemovitostí nepřesahují vzdálenost 10m od hranice pozemku k umístění vodoměru. Je tedy povinnost zřídit si vodoměrnou šachtu dle zákona či nikoliv? a pokud bych nesouhlasila s vodoměrnou šachtou na mém pozemku mohu ji umístit na pozemek obecní?

Odpověď No, povinnost je jedna věc a požadavek provozovatele je věc druhá. U nás opravdu při úpravě přípojky provozovatel požaduje umístit vodoměrnou šachtu na veřejně přístupném místě. Prostě aby mohli odečítat vodoměr a nemuseli vás někde hledat. Podobně se chová E.ON.

Já bych se s nimi zkusil domluvit, jak s obcí, tak s provozovatelem. Z hlediska obecných stavebních předpisů to ale asi nelze nikde zakotveno není, ale možná to máte zakotvené přímo o smlouvě o dodávce vody.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování