Dobrý den,
jsou nějaké normy pro počet parkovacích míst v bytových domech? Tyto normy slouží jen ako podklad pro stavebné povolení? Reálne na nich nemusí parkovat obyvatelé bytovky? Kupujeme byt nad 100m2 a původně měli být 2 PM v ceně bytu. Teď se majitel rozhodl je odpredat. Když je nekoupíme, nabídne je sousedům z okolitých domů (jde o bytovku v zástavbě rodinných domů) a my budeme parkovat na silnici. Je možné se tomuto nějak bránit?

Odpověď Odpovím možná obecně, ano, když se projektuje bytový dům (nebo jiný objekt s dopadem na parkování) musí projektant dle normy spočítat tzv. dopravu v klidu – tj. parkovací místa. Státní orgán, posuzující správnost výpočtu většinou bývá MěÚ …… odbor dopravy. Ten výpočet posoudí a vydá stanovisko.

Výpočet podle normy není jednoduchý, liší se velikostí města, zda jde o historické jádro nebo ne a jsou tam i koeficienty na stupeň motorizace dané obce (města). Takže již z toho je patrné, jak se výpočty mohou lišit, protože ty koeficienty jsou prostě „gumové“.

Ale pokud kupujete byt, tak už podle mne nikdo nebude zkoumat, kde budete parkovat. Jenže mít své vlastní parkovací místo je k nezaplacení. Vždyť jej můžete v případě potřeby někomu pronajmout. Takže to má v dnešní době obrovskou cenu!

Závěr – podle mne se moc bránit nemůžete. Nekoupit ta místa je chyba, ale při prodeji stejně půjde jen o dohodu, koupím, nekoupím a za kolik.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování