Dobrý den,
máme stavební pozemek v malé obci (cca 430obyvatel). K našemu pozemku vede účelová komunikace, která má 10 vlastníků, mezi nimiž jsme i my + máme na cestě věcné břemeno chůze a jízdy. Komunikace je postupně budovaná stavebníky, kteří tam již bydlí. Dle postupného budování se cesta „dělí“ na tři části:
1) zkolaudovaná část
2) část, na které je vydáno stavební povolení, ale zatím není zkolaudovaná
3) část k našemu pozemku, cca 25m od části 2) , široká 4m.

Stavební úřad po nás požaduje podat stavební povolení na část č. 3, která vede k našemu domu a je dlouhá 25m od napojení k části cesty, kde je již stavební povolení vydáno, ale cesta zatím není zkolaudovaná (2).

Prosím o radu:
Kdo je správní orgán pro povolování na účelové komunikaci? (Předpokládám, že obec)
Požaduje po nás stavební úřad správně stavební povolení, i když je část cesty k našemu pozemku (3) kratší než 50m dle vyhlášky č. 501/2008 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ ve svém ustanovení § 20 odst. 7?
Pokud je správním orgánem obec, nestačí jen souhlas s obce se zřízením sjezdu napojením na komunikaci, kde už stavební povolení vydáno (2)?

Případně, kam bychom se mohli obrátit o radu, byť placenou?
Děkuji za odpověď.

Odpověď No, jak na to odpovědět?

Budete se divit, ale je zmatek v tom, kdo je vlastně dnes správní orgán k povolení (a kolaudaci) účelové cesty. Novely do toho zavedly zmatek. Ale tady se to většinou řeší následovně:

Dotčený orgán k povolení účelové cesty je MěÚ trojkové obce (bývalé okresy) – povětšinou odbor dopravy.

Dotčený orgán k povolení místní komunikace je Obecní úřad (pozor ne Obec). Ale mnohé obecní úřady na to nemají lidi, tak uzavírají tzv. veřejnoprávní smlouvu a stejně to za ně povolují klasicky trojkové obce.

Ale udělal bych následující – nejlépe osobně bych navštívil Odbor dopravy na trojkové obci, kam jste patřili a přímo nad mapkou bych se na vše vyptával. Je k nezaplacení, aby stavebník sám co nejvíce pochopil kolikrát šíleně nesrozumitelnou problematiku.

Co se týká vyhlášky 501/2006 Sb. § 20 (tam se hovoří o těch 50ti metrech) je to hezké, ale možná ve vašem případě je ještě vydáno na celou lokalitu územní rozhodnutí nebo je nějaká závazná podmínka přímo v územním plánu. Takže takto na dálku k tomu nechci zaujmout jednoznačné stanovisko. Ale obecně s úřadem, když se zasekne, se bojuje velice obtížně. Teď trochu hovořím sám proti sobě. Ale bohužel je to tak. Pokud úředník na stavebním úřadě nehledá cestu „jak by to šlo“, ale hledá cestu „aby to nešlo“ argumentů najde tisíce. Zkuste tedy pořádně vyzpovídat odbor dopravy a já bych přes to vše znova zkusil navštívit stavební úřad …. A prosím, jděte tam po obědě a ne 5 min. před koncem pracovní doby.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování