Na pozemku - vinice mám stavbu - bez čp-. a č. ev. Zemědělská stavba - je to bývalá drůbežárna, postavilo ji kdysi JZD bez stavebního povolení. Nástupnická organizace mi sdělila, že to není jejich stavba. Na čí náklady by měla být stavba odstraněna? Nebo mohla bych tuto stavbu opravit a užívat ?


Odpověď

Nejjednodušší je, že se stavbou začnete nakládat, jako s vlastní stavbou. Zvlášť když nástupnická organizace sdělila, že to není jejich. Pokud byste část dokázala nějak využít, pak je nutné zažádat stavební úřad o stavební úpravy….

Ovšem v případě, že by mělo dojít k demolici objektu, tak ty náklady vzhledem k množství odpadů budou vysoké. Pak by ale o vlastnictví musel asi rozhodnout soud, ale jak by to dopadlo? A kolik let by to trvalo?

A žalobu na určení vlastnictví byste musela dávat vy, tudíž byste i vy nesla náklady soudního řízení až do rozsudku, tam by vám třeba soud neuložil uhradit náklady řízení. Takže vidím tam moc neznámých a nejasný výsledek.

Proto bych to asi uchopil za druhý konec. Je potřeba zjistit, zda platný územní plán vaší obce umožní tuto budovu upravit k nějakému vámi potřebnému účelu (např. sklad zemědělských potřeb). Pokud by územní plán toto umožňoval, pak jít na stavební úřad a vyptat se na způsob, jak získat stavební povolení. Nikde bych neříkal, že stavba byla postavena načerno. To ostatně ani nemusí být pravda, říkal bych, že stavba nemá dochované doklady, a že to chcete nějak racionálně využít.

No, teprve získáním těchto informací se definitivně rozhodnout, jak dál …..

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování