Dobrý den,
prosím je možné zkolaudovat bytovou jednotku bez připojení na elektřinu (bez rezervovaného příkonu a osazení elektroměrem). Dle jakého zákona či předpisu se zde vše řídí?
Je nějaká minimální stanovená hodnota jističe pro bytové jednotky (byt bez el. vytápění a bez bojleru - pouze vaření na el. + zásuvky a světlo).

Může rezervovat příkon k nezkolaudované stavbě někdo jiný než je majitel stavby. Developer mi dal podmínku, že si mám zajistit rezervaci příkonu a osazení elektroměru k bytu na vlastní náklady a to ještě před koupí bytu (tedy nejsem majitelem ničeho). Je vůbec reálné toto udělat?

Děkuji mockrát
Z.kviz

Odpověď Dobrý den, kolaudace stavby se řídí zákonem č. 183/2006 Sb. v platnem znění (stavební zákon), který stanoví, že stavba musí být provedena dle odsouhlasené projektové dokumentace a splňovat podmínky vydání stavebního povolení. Další požadavky na stavby jsou obsaženy například v hygienických nebo požárních předpisech. Byt bez elektřiny nebude nejspíše zkolaudován z hygienických důvodů.
Rezervace příkonu, potažmo zřízení odběrného místa elektřiny určitě může být provedeno na jinou osobu, než je vlastník stavby.
Ohledně podrobnějších informací k elektroměru a velikosti jističe bych Vám doporuči obrátit se na distributora elektřiny. Pavel Svoboda, NEMOinspekt, s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.