Majitel pozemků zažádal o změnu ÚP (převod zahrad na stavební parcely). Město souhlasilo za podmínky zbudování příjezdové komunikace k jednotlivým parcelám. Žádosti o změnu ÚP bylo vyhověno. Město majiteli stavebních pozemků vydalo v roce 2004 stavební povolení na příjezdovou komunikaci. 2/3 příjezdové komunikace jsou na pozemku města a 1/3 na pozemku majitele. My jsme získali pozemek, postavili a zkolaudovali RD, přestože komunikace není dosud dokončena a je ve velmi špatném technickém stavu. Navíc osoba zodpovědná za zbudování komunikace zemřela. Město od toho dává ruce pryč, že je to náš problém, i když náš RD zkolaudovali a část komunikace leží i na městských pozemcích. Jak postupovat dál, může dojít i k dodatečnému zrušení kolaudace RD?

Děkuji za odpověď.

Odpověď Dobrý den,

nemyslím, že by úřad mohl zrušit kolaudaci Vašeho RD, komunikace k němu totiž existuje i když není dokončená a ve špatném technickém stavu - existuje přístupový prostor k RD a předpokládám, že se i používá.
Jako mnohem větší problém vidím cestu, jak zajistit dokončení komunikace a její použitelný technický stav.
Předpokládám, že město uzavřelo s původním vlastníkem pozemků, že vybuduje komunikaci i na pozemcích města a jistě byl stanoven i termín a způsob provedení komunikace. A je čistě právní otázka, zda je možné vyžadovat provedení tohoto závazku například na dědicích zemřelé osoby. Možná by stálo za to, probrat s vedením města možnost převedení 1/3 pozemků na město a potom dokončení komunikace např. pomocí dotací.

ing. Štěpánka Čejdová
NEMOinspekt s.r.o.