Dobrý den,



chtěl bych se zeptat, kdy (před kolaudací) lze začít bydlet v novostavbě rodinného domu? Dům je již postavený - skoro dokončený (jen chybí vnitřní dveře), a dáváme dohromady dokumenty nutné k podání žádosti o přidělení č. popisného: revizní zprávy od příslušných řemeslníků (elektro, voda, odpady apod.) a vyjádření od dopravního úřadu, od hygieny, od vodoprávního úřadu k DČOV, které požaduje stavební úřad. Dále chceme v nejbližší době zaslat na staveb. úřad formulář „ohlášení dokončené stavby“. Můžeme v domě bydlet, ještě před tím než bude dům „zkolaudován“ (resp. mu bude přiděleno č. popisné), pokud byl dům postaven v souladu s projektovou dokumentací, a máme doklady k požadovaným zkouškám/revizím domu? Nebo je nutné žádat o nějaké předčasné užívání stavby?



Děkuji za odpověď.



Petr Jaroš


Odpověď

Na toto jsem asi už odpovídal…. Dnes u RD nejde o klasickou kolaudaci, pouze úřadu oznamujete dokončení stavby a dokládáte k tomu prohlášení stavebníka – vlastně čestné prohlášení, že jste všechno dodrželi + geometrické zaměření. Úřad toto písemně bere na vědomí a to prakticky nahrazuje kolaudaci. Ale stavební úřad zároveň obec vyzývá k přidělení čísla popisného a vkládá dům do RUIAN (registr územní identifikace, adres a nemovitostí) ….

Teprve, když se dům objeví v registru a zároveň tím pádem i v evidenci nemovitostí (katastrální úřad), tak se lze do objektu přihlásit k trvalému bydlení. To není povinnost, ale užívat stavbu ve smyslu stavebního zákona lze až po jejím dokončení (rozumějte úředním potvrzením, že je stavba dokončena, to je ten dokument od stavebního úřadu Bere na vědomí….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování