Dobrý den,

lze na stavebním pozemku kde územní plán obce povoluje výstavbu RD i stavby pro rodinnou rekreaci postavit zaroveň obě stavby s tím že stavbu pro rodinnou rekreaci budu kolaudovat dříve než stavbu RD? Jakým způsobem by měly být vyřešeny přípojky do obou staveb? Může mi stavební úřad nebo obec určovat polohu staveb na pozemku?

Děkuji za odpověd.

Odpověď To jsou mi dotazy….. i v územním plánu jsou podmínky typu ochrany hodnot nebo je tam vysloveně popsána stavební čára, či podobně. I obec bude chtít, aby stavby na pozemku nebyly „rozházené“ jako když malé dítě vysype kostky na podlahu. Takže nějaká snaha o rozumné umístění je vždy…. Navíc vyhlášky přímo stanovují minimální odstupy od hranic a i třeba mezi rodinnými domy mezi sebou či odstupy rekreačních objektů mezi sebou…

Další věcí je že v územním plánu bývá stanoveno povolené % zastavěnosti pozemku. Z této podmínky může vyplynout, že ty dvě stavby zaberou v součtu víc plochy, než je přípustné.

Ale obecně to možné je. A teď dál, rodinný dům musí být připojen na veřejný vodovod, nebo přípojku ze studny, elektřinu a pokud kolem jde kolem splašková kanalizace, tak tam musí být připojen také. U rekreačního objektu tak přísné podmínky nejsou. Rekreační dům může mít pitnou vodu zajištěnou donáškou, WC může mít chemické a topit se tam může v kamnech. Takže vyražte na úřady – oba základní. Úřad územního plánování a pak stavební úřad.

Já se domnívám, že pokud budou oba objekty na vašem pozemku, tak přípojky vyřešíte jen pro rodinný dům a pak následné propojení rekreačního objektu s rodinným domem nepodléhá stavebnímu zákonu, protože to v podstatě už nejsou přípojky v právním smyslu.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování