Dobrý den, j



e to asi úplně hloupý dotaz, ale vůbec se v problematice pozemků a staveb neorientuji a rád bych zjistil, jestli je můj nápad vůbec reálný a případně jak mám obecně postupovat. Vlastním pole o výměře 1 ha. Rád bych část pozemku využíval k bydlení/rekreaci. Nicméně územním plánu obce je celý pozemek vedený jako orná půda. Jak bych měl nyní postupovat? Rozdělit pozemek na dvě části a u té zamýšlené požádat o změnu územního plánu? A v případě, že by došlo ke změně, pak požádat o vyjmutí z půdního fondu?



Díky


Odpověď

No, je to trochu jinak – ale chce to trochu samostudia. Vezměte si stavební zákon 186/2006 Sb. § 43 a § 46 obecně formuluje obsah žádosti o změnu územního plánu a i kam se žádost podává. To zásadní - podává se u obce, kam patříte.

Se zemědělským půdním fondem je to složité. Pokud vaše zastupitelstvo bude souhlasit s pořízením změny územního plánu pak dřív nebo později dojde k řešení záboru zemědělské půdy . Dnes prakticky nejde prosadit v územním plánu zemědělské plochy, které jsou v I. a II. bonitě půdy. Dále se při tvorbě územního plánu a při tvorbě změny územního plánu posuzuje do jaké míry má obec „vyčerpány“ již schválené plochy určené k zástavbě. Vysvětlím to – pokud v severní části obce je pozemek 10 000 m2, kde se smí stavět, ale vlastníci se hádají a nic nestaví, tak asi těžko projde v jižní části obce nová plocha, kde by se dalo stavět …. Takže je to složitý proces. Další možný postup, jak se to pokusit dostat do územního plánu je cesta přes zprávu o uplatňování územního plánu. Každá obec dnes musí jednou za čtyři roky zastupitelstvu předložit tuto zprávu a právě tam je možné dostat váš požadavek. Ze zprávy by pak vyplynulo to, že je potřeba udělat změnu územního plánu, navíc by již k tomu bylo usnesení zastupitelstva. Uvádím celý proces zjednodušeně…

Shrnu - za pokus to stojí, nepřehnal bych ale své požadavky, aby zábor ZPF nebyl příliš veliký. A uvidíte, první krok je získat podporu vašeho zastupitelstva. A opravdu budete muset provést samostudium, uvidíte, že hrubé obrysy celého toho procesu pochopíte.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování