Dobrý den,
vlastním pozemek (bohužel) v III.zóně CHKO Beskydy a rovněž součástí ploch chráněných i v rámci evropské unie - EVL Beskydy a PO Beskydy jako součástí území Natura 2000 (mezofilní ovsíková louka). Podle platného územního plánu je pozemek součástí přírodní plochy NPP - přírodní paseky, kde není možné umisťovat stavby rodinných domů - roubenky/chalupy.
V okolí mého pozemku se nachází 1 roubenka, 1 poloroubenka, 1 zděný dům (nesplňuje kritéria v CHKO).
Můj dotaz zní, zda je možné někdy postavit svojí vysněnou roubenku a opravdu tam bydlet? Postavit tam rekreační objekt nebo jezdit s karavanem a zůstat tam na pár dní a poté pozemek s nádhernou přírodou opustit?

Děkuji Vám za pomoc a rady

Odpověď Dnes je rozhodující územní plán. Tam je začátek a konec. Územní plán prezentuje veřejný zájem.

Ale teoreticky územní plán lze změnit. Je potřeba vzít si do ruky stavební zákon 186/2006Sb. v platném znění a rozsah toho, co musí obsahovat žádost je v § 46 bod1). Tedy musí tam být i údaj o návrhu úhrady nákladů na pořízení změny….doporučuji napsat, že veškeré náklady jste ochotní uhradit.

A nyní je důležité, aby proti nebyla obec, kam patříte. Prostě aby se změna územního plánu rozjela, musí zastupitelstvo obce s tím souhlasit. Takže pokud se toto nepodaří dál nelze pokračovat. Ale samozřejmě, aby to nebylo jednoduché, pořizovatel územního plánu musí nejpozději do 4 let po vydání územního plánu předložit zastupitelstvu obce „zprávu o uplatňování územního plánu“ – z této zprávy může vyplynout požadavek, že obec nějakou změnu bude dělat a pak je třeba hlídat termín, kdy se k tomu dá požadavek na zařazení vaší parcely přidat. Zjednodušuji to, přesné informace se musí sehnat na úřadu územního plánování….to je vlastně druhý způsob, jak územní plán změnit.

Pokud by se vám podařilo mít na své straně obec, pak teprve začíná vyjednávání s dotčenými orgány státní správy. To samozřejmě je ale práce pořizovatele- což je úřad územního plánování. Jenže je dobré si všechno předem prozkoumat a předjednat. Já bych asi zajel za původním projektantem územního plánu a toho vyzpovídal, co je neprůchodné a co má naději třeba na nějaké kompromisní řešení.

A zrovna tak všechny CHKO, EVL Beskydy apod. Všechny ty organizace mají někde kancelář a myslím, že s vámi budou ochotni konzultovat váš záměr. Okolní zástavba, je jí užitečné mít nafotografovanou, je sice hezká věc, ale právně se tím dá argumentovat jen napůl. Takže třeba pokud jste v důchodu, mohli byste na to mít čas a všechno krok po kroku předjednávat.

Víte, já jsem ze staré školy (musím se přiznat) a dám u všech úřadů na osobní jednání, to dělá hodně. A budete se divit stále na úřadech funguje „školní metoda“. Synek rodičům propadá ze čtyř předmětů a oni jej zachraňují tím, že prvnímu učiteli říkají, všechno to má už opravené, jen u vás tu matiku by potřeboval alespoň za čtyřku. A pak jdou za druhým učitelem, za třetím a pak i za čtvrtým a synka od propadnutí zachrání. On nakonec vystuduje vysokou školu a vydělává 100 000,- měsíčně …. Skoro mi to připomíná osud mého syna …

Takže snažte se pochopit systém, jak se to projednává, snažte se pochopit, postupy jednotlivých dotčených orgánů státní správy a hlavně musíte dostat na svou stranu vaši obec. Moc tomu naději nedávám … ale proč to nezkusit.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování