Dobrý den. Můžete mi prosím poradit. Chci koupit pozemek, který mám přislíbený. Zatím je to orná půda. Je v nezastavitelném území, ale přímo sousedí se stavebním pozemkem s již postaveným rodinným domem. Než pozemek koupím, chtěl bych mít nějakou jistotu, že pozemek bude v blízké době stavební. Jde dopředu zjistit, než pozemek koupím, jak dopadne podaná změna územního plánu? Cena změny územního plánu je prý v řádu vyšších desítek tisíc korun. Může se podat žádost změny územního plánu když ještě nejsem vlastníkem pozemku? Děkuji M.Vacík


Odpověď

Jistotu nemůžete mít nikdy. Do posledního okamžiku platí to, co je v platném zemním plánu – to nemusí sedět na zápis v katastru nemovitostí, proto je třeba koukat do územního plánu. Vaší obce.
Při změně územního plánu jde v prvním kole o politiku, když vaši zastupitelé pro to nezvednou ruku, končíte a nikdy z toho zastavitelnou plochu nezískáte…. Pak v dnešní době bývá smrtící i zemědělský půdní fond – pokud by šlo o I. bonitu, tak taky změna v 99 % končí a dál nelze pokračovat.

Dále je potřeba vědět, že projednání změny územního plánu trvá několik let, vy budete úspěšný, ale těsně před závěrem budou komunální volby a nové vedení vám bude závidět vaše drahé auto, nezvednou v dostatečném počtu ruce a zase končíte…

Přesný postup je pak v §44 a §45 stavebního zákona 183/2006 Sb. Změna probíhá podobně, jako nový ÚP. Jinak je vždy lepší, když žádá vlastník nebo se nechte vlastníkem zplnomocnit.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování