Dobrý den, potřeboval bych vážně a co nejrychleji poradit. Koupily jsme se ženou dům, který je na samotě. K domu vede obecní veřejná účelová lesní úzká cesta široká cca 2,5m v délce cca 300m.Z jedné strany cesty je strmý svah po celé délce směrem nahoru, je to les který patří sousedovi, a z druhé strany zase prudký svah dolů, po celé délce této cesty. Ten patří obci. To znamená že se nedá z cesty vyhnout případnému protijedoucímu autu. Cesta je i místama trochu do kopce a je různě klikatá, tzn. Není vidět na oba konce cesty. Problém je v tom, že prodávající nám oznámily, že se tu okolo domu už nebude stavět jiná stavba. Ptal jsem se i na obci přímo se starostou. Ten mi řekl že se nic stavět okolo nebude. Tak jsme dům koupily. A pak jsme z jistých zdrojů zjistily že nakonec se plánuje stavba domu hned vedle nás. Starosta mi najednou tu stavbu potvrdil, což jsem nechápal, že mi to neřekl hned. Čeká se právě na nový územní plán, ve kterém by se měl pozemek vedle nás stát stavební. Starostovi jsem říkal že tam najednou budeme mít problém dojet domů, že v půly cesty potkám druhé auto v protisměru, a jeden z nás bude muset couvat třeba i 150m.A to si neumím představit že budeme mít třeba i přívěsy za autem. Starosta mi řekl, že se nám to nikdy nestane,že je to nepravděpodobný,a že se s cestou tedy nic dělat nebude. Máme nějaké právo na rozšíření cesty, nebo co s tím? Na koho se můžu obrátit aby s cestou obec něco udělala? Třeba ji nějak rozšířila, aspoň na pár místech, nějaké výhybny. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.

Odpověď No jo …. Především můžete námitkovat územní plán. Ale pozor, ten se pouze vyvěšuje, žádné přímé doručování není. Změna územního plánu trvá dlouho a běžný člověk ji nesleduje. Takže vezměte telefon a zavolejte na úřad územního plánování (nebo ještě lépe, dojděte tam). Zapište si od kdy do kdy můžete podávat námitky a pokuste se na stav s komunikací upozornit. Připomínky nedávejte, to je málo o nich zastupitelé nemusí hlasovat.

Pak je otázka okamžiku, kdy váš soused bude žádat o povolení. Protože tam se musí jeho projekt vypořádat s šířkou komunikace. A vy nemáte žádnou povinnost mu to bezmyšlenkovitě podepsat.

Jinak pro novostavbu platí vyhláška 501/2006 Sb. kde se hovoří o šířce zpevněné komunikace do 50 m! Lze udělit výjimku, ale to je drahé a na dlouho. Zároveň platí i hasičské vyhlášky, ty požadují šířku 3 m a po 100 m obratiště nebo výhybnu. Tady předpisy neříkají to samé, žel. Ale dopředu bych na ty hasiče zašel a chtěl bych, aby nový územní plán právě z hlediska příjezdu záchranných složek požadovali upravit.

Pokud by váš nový soused byl rozumný člověk, tak se s vámi domluví a cestu nějak společně vylepšíte, především z hlediska bezpečnosti ….

Hodně síly.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování