Město při opravě mistni komunikace vyhloubilo jámu hluboku cca 1,75-2 v bezprostřední blizkosti rohu mého cca 200 let stareho,rekonstruovaného domu,v době největších přívalových deštů.Obávam se o statiku domu a vadí mě,že jsem jako majitel nemovitosti nebyla informována.Veřejná vyhláška o opravě komunikace je dostačující???? Komunikace s městem je nemožná. Děkuji Kraváčková

Odpověď Je to třeba nafotit a písemně poslat na speciální stavební úřad. Speciální stavebním úřadem bývá pro úpravy komunikací většinou MěÚ odbor dopravy tzv. trojkové obce (zjednodušeně bývalý Okresní úřad).

V případě i drobných trhlinek nárokovat odškodnění na vaší pojišťovně.

Jinak opravdu správní řád zná řízení s velkým počtem účastníků řízení (nad 30), kde se za podmínek § 144 správního řádu obesílají účastníci druhé kategorie vyhláškou …..zjednoduším to – prostě sousedi té stavby si to musí přečíst na vývěsce.

Nicméně vám nikdo nemůže svévolně poškodit dům. Naši předci jednu věc dělali velice liknavě – zakládání. Takže běžně je základová spára jen 40 cm pod ulicí. Měl jsem případ, kdy tehdejší Telecom vykopal mělkou rýhu podél štítu starého domu a když se majitelé vrátili z práce domů, měli obývák i s podkrovní ložnicí doslova a do písmene na ulici. Vždy je pak těžké prokazování, tedy foťte a foťte a vše s úřady vyřizujte písemně (doporučeně) abyste v případě potíží byli schopni prokázat poškození domu.

Není to radostné, ale opravdu vám držím palce.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování