Je nutné k nádrži - jímce stavební povolení?
Dobrý den, mám dotaz ohledně retenční nádrže - jímky. V současné době mám vyřešen svod dešťové vody vsakem. Teď bych chtěl změnit a realizovat pro dešťovou vodu nádrž cca 8m3 . Součástí stavebního povolení (starý st. zákon) z května 2007 jsou "svody dešťové vody vč. vsakovací jámy" - "likvidace deštových vod bude řešena vsakem na vlastním pozemku". V kolaudačním rozhodnutí z prosince 2008 se k uvedenému nic nepíše, tehdy to nebylo ještě hotové. V současnosti bych chtěl realizovat tuto nádrž s přepadem do uvedeného vsaku. Je prosím nutné k této nádrži - jímce stavební povolení, ohlášení nebo není nutné nic vyřizovat? Nádrž - jímka bude využita na polévání zahrady. Jaké je pravidlo pro vzdálenost tohoto objektu od sousedního pozemku? Děkuji, s pozdravem,
Odpověď najdete v § 103 stavebního zákona 183/2006 Sb. Zásobníky na vodu do 50 m3 nevyžadují ohlášení. Toto bude platit i od ledna 2018…
Je možné postavit na pozemku určenému k rekreaci stáj , garáže a skladovací prostory?
Dobrý den, máme vyhlédnutý pozemek pro stavbu RD a stáje pro 4 koně. Pozemek má celkovou rozlohu cca 21 000m2, z toho je 14 000m2 pole, 2 300m2 je určeno pro výstavbu RD, 4 700m2 ( rozděleno na tři parcely)pro rekreaci – tyto dva pozemky jsou podél asfaltové komunikace. RD dům bychom postavili na pozemku tomu určenému, v tom je jasno. Jde mi o pozemky k rekreaci – rádi bychom zde postavili stáj, garáže, skladovací prostory, přístřešky, jízdárnu. Je to možné? Nebo by se musely všechny tyto stavby umístit na pozemcích pro stavbu RD? Pozemek je nabízen jako vhodný k chovu koní, ovcí… Naše navrhované umístění je tak, aby dům byl od sousední stavby 100m a stáj z druhé strany od stavby 80m. Jedná se o okrajovou část obce u lesa, kde jsou jak rodinné domy, tak chaty se zahradami. Na pozemku je pouze elektřina a studna. Případně jaký pozemek hledat, který je vhodný pro realizaci našeho záměru? Není předmětem podnikání, jen rodinné bydlení. Děkuji.
Problém je, že lidi stále podceňují úlohu územního plánu. A realitky velice často nepodávají v tomto směru přesné…
Lze zabránit rozšíření parkoviště v blízkosti našeho rodinného domu?
Dobrý den, máme RD umístěný v blízkosti dvou panelových domů. V současnosti je mezi nimi parkoviště, které chtějí rozšířit až k hranici našeho pozemku. Pozemek je velmi malý ( cca 2,5m široký pruh kolem domu) a představa aut parkujicich nám necelé 3 metry od domu a 20cm od jediného možného sezení venku na zahradě se nám příliš nezamlouvá. Na hranici pozemku máme taktéž situovanou garáž. Je možnost tomuto rozšíření parkoviště nějak zabránit? Za odpověď předem děkuji. S pozdravem Lucie Říhová.
Tak za prvé zjistěte si stav územního plánu, zde mezi vaší parcelou a parkovištěm není v územním plánu izolační zeleň. To by pak…
Jaké jsou podmínky pro stavbu soukromého parkoviště?
Dobrý den, rád bych se zeptal jaké jsou podmínky pro výstavbu soukromého parkoviště nad 1000m2.
Krátký dotaz – dlouhá odpověď. Je třeba začít prozkoumáním územního plánu toho místa, kde by to mělo stát. Když to územní…
Používání suchého WC v rodinném domě
Dobrý den, je možné u stávajícího rodinného domu (určenému k trvalému bydlení) místo jímky na vyvážení užívat suché WC (obojí se nachází na pozemku majitele včetně RD). Děkuji s pozdravem
Rodinný dům musí být vybaven WC zařízením na likvidaci splaškových vod. U starého domu (v případě, že by měl pouze suchý záchod) by…
Počítá se přesah střechy do odstupové vzdálenosti?
Dobrý den, mám dotaz a na stránkách jsem nenašel odpověď. Můžete mi poradit? Jedná se o odstup od hranice a přesah střechy. Soused mi povolil stavbu s odstupem 220 cm od hranice pozemku, na základě toho bylo vydáno stavební povolení. Svislá stěna míru dodržela, ale na střeše vznikl přesah 25cm + okap. Počítá se přesah střechy do odstupové vzdálenosti? Předem děkuji S pozdravem a přáním pěkného dne
Tak je třeba citovat vyhlášku 501/2006 Sb. (ve znění pozdějších novel) §25 bod 8: „ Vzájemné odstupy a vzdálenosti se měří na…
Rekonstrukce stodoly
Dobrý den, prosím o radu ohledně staré stodoly. Stodola je řádně zakreslena v katastru, rozměry jsou cca 12x9m, výška 8m. Stavba je postavena na hranici pozemku - úplně na hranici, ani troška odstupu. Stodola je dřevěná, krytina betonová. Stáří stavby cca 150 let. Jaká varianta je lepší, co se týče stavebních povolení? Ostranit stavbu a postavit novou? Rekostruovat (s tím, že se bude zasahovat do nosného systému)? Pro mě by bylo nejjednodušší rozebrat budovu, a postavit totožnou (s použitím dřeva které je ještě vhodné). Nebo mám raději volit variantu nerozebírat celé, jen odstranit nevhodné části - což bude podstatně složitější, co se týče prací. Nechci řešit klasické stavební povolení - z důvodu protivných sousedů, kteří mi nic nepodepíši. Děkuji za názor.
Tak napře právní pohled. Když stodolu úplně odstraníte, musíte si uvědomit, že novou stavbu budete muset i znova umisťovat – tedy…
Zapsání garáže do katastru bez dokumentů
Dobry den, potrebujeme zapsat garaz do katastru. Ale garaz je z padesatych let a nejsou dochovany zadne dokumenty. Tudis my by jsme ji musely nechat opravit, zkolaudovat, zamerit a nechat zapsat. Na coz nemame penize. Bylo by mozne garaz zapsat jako kulnu?? Ulevily by jsme si od oprav?? Nevite co vse by to pro nas obnaselo?? Moc dekuji za odpovedi
Tak zápis nesouvisí s opravami. Vlastník je povinen stavbu udržovat po celou dobu životnosti, takže tam tu povinnost stejně máte. Ale váš…
plot a dřevník bez stavebního povolení
Při stavbě RD jsem nežádal o stavbu plotu. Zajíci nám sežrali jabloně, dál jsem kolem lesnické pletivo. V zimě zajíci přelezli po závěji plot a znovu nám okousali jabloně. Udělal jsem plot z pletiva 1,5 m. Kolem plotu jsem uskladňoval palivové dřevo. Aby bylo dřívi v suchu, zastřešil jsem ho (sloupky plotu nesou plechy střechy). Výsledkem je nepovolený dřevník, 20 cm od hranice pozemku. (délka 10 m x š1 m x výška 1,5 m, soused mi ho odsouhlasí, nemá stavební pozemek) a zároveň tím skladuji hořlavý materiál 2 m od RD (dřevostavba). Chci plot a dřevník po 10 letech zlegalizovat. Mohou vzniknout nějaké problémy? Nebo raději vyčkávat?
Tak asi takto: kdo se moc ptá, moc se dozví. Já to vidím takto: hranice dříví není stavba a nepodléhá stavebnímu povolení, ale v…
převod budovy bez čp a če na objekt rodinné rekreace
Dobrý den, koupil jsem pozemek (zastavěná plocha a nádvoří) jehož součástí je dle katastru nemovitostí budova bez čísla popisného nebo evidenčního: objekt občanské vybavenosti (bývalé lahůdkářství, 20let mimo provoz, 42m? prostor se zázemím a 15m? sklep). Trápím se s otázkou, zdali je možné nějakým způsobem budovu převést na objekt rodinné rekreace (s ev. číslem?). Jak postupovat a co vše je potřeba zajistit? Mám se rovnou obrátit na stavební úřad se žádostí o změnu užívání stavby? Nikde v diskuzích jsem podobný případ se změnou u objektu občanské vybavenosti nenalezl. Předem děkuji za rady. S pozdravem A.
Tak možné to může být …. Ale důležitá věc je, jestli toto umožňuje platný územní plán obce. Protože bývalé lahůdkářství může…