Dobrý den, Prosím touto cestou o informaci. Soused si před lety postavil mezi domy přístřešek na auto, nyní využíván na sezení. Bohužel přístřešek je nalepen přímo na mojí štítovou stranu a druhý konec na štít souseda …. Šířka cca 3,5bm, délka cca 6m. Tento přístřešek jsem akceptovala do doby, než jsem potřebovala přístup k mé štítové straně z důvodu nutné opravy. Bylo mi řečeno, že si máme vše odmontovat + opět namontovat zpátky (nakonec jsme mu prý přístřešek poničily). Mám dotaz, mohu žádat stavební úřad o odstranění přístřešku v těsné blízkosti mé štítové strany? – po zateplení je již dokonce součástí mého domu (řádně zkolaudován). Mám do budoucna obavy, že nebude vždy vyhověno mé žádosti zpřístupnit štít z důvodu pravidelných oprav a postavení lešení. Přístřešek není nikde zapsán v projektu, ani sousedi nikdy nežádali. Můžou požádat o dodatečné povolení a bude jim vyhověno? Nevím, zda se do takového kroku pouštět, zda nemám šanci uspět. Přístřešek byl postaven načerno v době, kdy do domu nikdo nejezdil. Předem děkuj za odpověď. Krejčí


Odpověď

Podívejte, teď jsem si zrovna kvůli jedné naší stavbě znova četl § 79 stavebního zákona. Takovéto stavby nevyžadují nic (stavby do 25 m2), ale na základě několika podmínek: musí to umožňovat územní plán, musí být umístěny 2 m od hranic pozemků a musí po jejich realizaci zůstat 50% jejich zbylého pozemku k vsakování dešťových vod. Takže samostudium: §79 stavebního zákona 186/2006 Sb. v platném znění ,odstavec 2) bod o). Já jsem to necitoval celé a doslovně…..

Takže u souseda to evidentně není v pořádku. Sice se z tohoto umístění 2m od hranic dá udělit výjimka, ale to zase nejde bez vás. Dnes soudy vstup na cizí pozemek z důvodu údržby považují za občansko právní záležitost, takže nám píšou, že to nemáme jako stavební úřad řešit, ale že ti lidé mají jít k soudu. No asi si domyslíte kolik let to trvá.

Takže já bych udělal jednu věc, požádal bych stavební úřad o místní šetření , že se potřebujete se sousedem nějak rozumně domluvit. No oni sami by měli začít psát protokol zjištěním, že ten přístřešek není z hlediska předpisů v pořádku. Když to neudělají, tak se přímo na to zeptejte, prostě snažte se vytvářet dojem, že jste za každou cenu jste rozhodnutí (v případě neúspěchu s dohodou) jít až k soudu a že protokol použijete jako důkaz.

Ale kdybyste se mě zeptala, zda bych s tím k soudu opravdu šel, tak bych váhal. Sousedská válka je daleko horší, než dohadování s manželkou, která se opře o dveře, abyste nemohl odejít a jde jí jen o to půl hodinu vám vysvětlovat, že má pravdu, jen pravdu a tak ….. pak se uklidní a jde vám uvařit dobrou večeři.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování