Dobrý den. Jdu na vás s prosbou potřeboval bych zbourat stodolu, a na jejím místě postavit úplně tu samou hospodářskou budovu se stejnými rozměry šířka délka. Jen výška se zmenší. Potřebuji na to nějaké povolení nebo alespoň ohlášku na stavebním úřadě? Děkuji za odpovědi


Odpověď

Samozřejmě ano. A pozor na jednu věc, pokud to bude úplná demolice, tak ta nová stavba se musí posuzovat jako novostavba a to podléhá posouzení odstupů a posouzení požárně nebezpečného prostoru, který nesmí podle současných předpisů přesahovat na sousední pozemek. U stávající stavby se to bere jako historický stav.

No, takže je možné žádat o stavební úpravy a tam do projektové dokumentace zanést výškové zmenšení stavby. Ale projektová dokumentace musí obsahovat údaj, že původní stavba zcela nezmizela…

Asi bych udělal pár fotek a šel se zeptat na stavební úřad, musíte vědět dopředu, zda to vezmou na ohlášení nebo na stavební povolení apod…..

Ohlášení i stavební povolení vyžaduje projektovou dokumentaci (prakticky úplně stejnou a pro vás úplně stejně drahou, protože ji musí vypracovat autorizovaná osoba).


Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování