Dobrý den!



Jsem novým vlastníkem pozemku, na kterém se nachází polovina drobné zděné stavby z roku 1972, kterou postavili rodiče mého souseda dle mého názoru neoprávněně. Bylo na ní vydáno stavební povolení, ale měla být celá na vedlejším jejich pozemku, což je i v žádosti uvedeno číslem jejich pozemku a následně měla být provedena kolaudace, která je ve stavebním povolení zmíněna jako podmínka povolení stavby. Stavba neodpovídá technickému nákresu a dosud nebyla zkolaudována, je ale zakreslena na katarální mapě. Můžu žádat o její odstranění ze svého pozemku, když nesplňuje podmínky za nichž byla stavba povolena a nachází se na mém pozemku? Souhlas tehdejšího vlastníka mého nynějšího pozemku nemají, nikdy jim ho nedal a nic nepodepsal. Pozemek mám malý a v dané části ho potřebuji. Kolaudace zřejmě z tohoto důvodu neproběhla, stavba byla v rozporu s povolením a bez souhlasu tehdejšího vlastníka mého pozemku.



Děkuji za odpověď J.M.


Odpověď

Opravdu ta stavba nebyla zkolaudována? Jak se potom dostala do katastru nemovitostí?

Pokud by byla zkolaudována v této podobě a pokud by ten kolaudační dokument byl vydán v rozporu s tehdejšími předpisy, tak po takové době s tím nic moc neuděláte. Všechny opravné lhůty jsou stejně promlčeny.

Pokud vaši sousedi řeknou, že to kolaudované bylo, ale že to jejich otec ztratil, tak stejně žádný důkaz o tom, že u té stavby je něco špatně vlastně není.

Samozřejmě pak zbývá soudní cesta. Ale jak dlouho to může trvat a jaký výsledek můžete očekávat? Spíš bych z dvou podobných případů u nás typoval na to, že soud podrží souseda. Ale to se ukáže tak po třech letech souzení.

Tak a teď zvažte vše pro a proti a válku se sousedem… třeba by byl nějaký kompromis možný, třeba, že mu pomůžete kolničku ubourat a doplníte tam neprůhledný plot. Někdy lidem říkám: špatná dohoda je nakonec v těchto případech lepší, než vyhraný soud. Většinou tomu nerozumí.

No, nic moc pro vás odpověď.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování