Dobrý den,



naše rodina má dva pozemky vedle sebe (pozemek x a pozemek y). Na pozemku x leží rodinný dům, pozemek y je zahrada a je napojen na komunikaci. Pozemek x není napojen na komunikaci. Oba pozemky mají stejného vlastníka. Nyní chceme ale v rámci rodiny převést pozemek y na jiného člena rodiny, aby si tam mohl vystavět rodinný dům. Tím pádem bude pozemek y převeden na jiného vlastníka, je napojen na komunikaci. Pozemek x, na kterém již ale je rodinný dům, není připojen na komunikaci. Je tato skutečnost problematická s ohledem na vydání stavebního povolení/úspěšné ohlášení stavby rodinného domu, který by ležel na pozemku y (pozemek y tedy bez problému je připojen na pozemní komunikaci)? Vjíždění na pozemek x by se v rámci rodiny řešilo přes pozemek y. Jedná se skutečně jen o to, zda je tato situace problematická pro vydání stavebního povolení na dům na pozemku y.


Odpověď

Špatně položená otázka….. Nutno zkontrolovat, zda opravdu na pozemku Y (zahrada) lze stavět novostavbu RD podle vašeho územního plánu!!!

Za druhé, stavebník nového domu potřebuje přímo do situace podpisy sousedů, tedy i příbuzných ze starého domu. Tady příbuzní musí v rámci zachování právní jistoty před podpisem požadovat zřízení služebnosti (dříve věcného břemene) přístupu a příjezdu přes parcelu Y. Každý vlastník by měl velice pečlivě zvažovat, nežli podpis na situaci napíše a zkušenost je taková, že nejhodnější příbuzní (často sourozenci) po pár letech po sobě na zahradě střílejí. Takže tam by smlouvu o služebnosti opravdu měl psát právník….

A pak je otázka, jak k tomu přistoupí váš stavební úřad. Toto se nebude v rámci republiky hodnotit a posuzovat stejně…. Hodně štěstí (a pozor na úřad se s takovýmito věcmi hodí zásadně po obědě).

Krejčí

B a K systémy s.r.o.