Soused má na svém pozemku dřevěnou chatu (cca 25m2 z hobbymarketu), kterou využívá o víkendech na rekreaci, ale která není zakreslená v katastrálních mapách. Budu muset brát při stavbě rodinného domu ohled na vzdálenost mého domu od jeho chaty? plánovaná vzdálenost by byla cca 7metrů, ale jakési odstupy mezi rekreačními objekty mají být dle stavebního zákona 10m...
předem díky za odpoved

Odpověď No zajímavý dotaz. Je otázka (na kterou musí odpovědět stavební úřad) zda je ta sousedova stavba „bílá“ nebo „černá“ z hlediska st. zákona. U „bílé“ stavby samozřejmě musíte dodržovat zákonem stanovené dostupy (ale lze udělit výjimku). U „černé“ stavby by bylo nemorální zákonný odstup požadovat.

Ale vyhláška 501/2006Sb zná odstupy rodinných domů mezi sebou – tj. např. 7m a odstupy rekreačních objektů mezi sebou 10 m. Ale varianta rodinný dům a naproti chata nemá zákonem stanoveno nic konkrétního.



Takže podívat se do územního plánu, co se tam vlastně smí stavět a pak vzít situaci a po přečtení vyhlášky 501/2006 Sb. § 25 vyrazit na stavební úřad. Vždy doporučuji každému před návštěvou úřadu ten konkrétní paragraf si dobře přečíst, budete působit jako člověk znalý věci a dostanete přesnější odpověď.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování