Dobrý den, plánuji si zakoupit jeden stavební pozemek cca 30 m od komunikace na které jsou i přípojky sítí. Jedná se o malé satelitní městečko, které je již zakresleno ve schváleném regulačním plánu. Dle úřadu: https://www.roztoky.cz/userfiles/file/RP%20Horni%20Zalov/2018_27_9/I-A%20Hlavní%20výkres.pdf mohu získat stavební povolení a připojit se až v momentě, kdy budou kolaudované všechny komunikace dle nákresu výše. Musím skutečně čekat ještě možná několik let a nebo lze stavbu realizovat, postavit prozatimní štěrkovou komunikaci atd? Obec taktéž tvrdí, že čístička odpoadních vod není na realizaci území dimenzovaná. Zadavatelem RP bylo však město a to s tím nehodlá nic dělat. Dle RP je taktéž požadavek rozšíření již postavené cca 6 m široké komunikace mezi Přílepská a Za cihelnou. toto rozšíření je však na pozemcích cizích vlastníků a obec opět nehodlá pozemky vykoupit ani nebude řešit vyvlastnění. Tím z toho dělají v Roztokách u Prahy nevyužitelné území, které je dle územního plánu k zástavbě. Moc prosím o radu a případně i nějaký kontakt. Ještě se zeptám. V textové části RP stojí, že RP nenahrazuje územní rozhodnutí. Musí nebo nemusí RP UR nahrazovat?

Jakub Vančura, incola@seznam.cz, tel: 777232368

Odpověď No, naleji vám čistého vína. Vyhláška 501/2006 Sb. § 20 bod 7 říká (zkrácený text) že ke každé stavbě rodinného domu ….. musí vést zpevněná pozemní komunikace … to znamená, že musí být fyzicky i právně komunikace hotová. A nedělejte si iluze, já mám případy, kdy velice podobný případ obce (a ani sdružení vlastníků pozemků) toto během 10ti let nedají dohromady. Jde jak jinak o peníze. Když je dobrá vůle a nejsou peníze je možné s obcí uzavřít tzv. plánovací smlouvu, kde se jednotlivé subjekty zavážou sdružit prostředky, aby se to rozjelo. Ale pokud tam třeba chybí kousek na rozšíření komunikace a vlastník je zemědělec typu paní Havránková, tak to dohromady nedáte nikdy.

Kolem Prahy nejsou pozemky, tak i takováto lokalita do budoucna může být velice cenná. Ale je třeba zvážit rizika, zkusit se poptat majitelů už prodaných parcel apod. O povolení bude rozhodovat stavební úřad a ten má s uvedenými lokalitami určitě velice špatné zkušenosti, takže bude tvrdě trvat na všem, co vám řekli. Ale ještě chvilku s nimi jednejte.


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování