Dobry den. Rada bych se dozvěděla jednu odpověď.Koupila jsem před necelými 5lety dům.V zari to bude 5let.Bohuzel,manzel zemrel a ja se tam necitim dobře.Kdyby se toto nestalo,dum nikdy neprodáme.Kamaradka mi strasi,ze když ho prodam drive,nez za 5let,ze budu platit dan,ze se jedna o spekulativni prodej,kdyz bude cena vyssi,nez za kterou jsem to koupila.Ale také nemovitosti sly hodne nahoru.Nejsou u toho výjimky,proc se to prodava,?Moc dekuji za odpověď.Eva

Odpověď Dobrý den, paní Evo.

Předpokládáme, že Váš dotaz se týká placení " Daně ze zisku " při prodeji nemovitosti. Tato se platí u nemovitosti, v které by jste neměla trvalý pobyt, či tento by byl kratší než 2 roky.
Spekulativní prodej by byl brán do úvahy v případě pokud by nemovitost byla ve Vašem vlastnictví méně než 5 let, ale nevyužívala by jste ji k bydlení.

Pokud by jste chtěla jakkoliv pomoct či poradit s prodejem nemovitosti neváhejte nás kontakovat

S pozdravem a přáním krásného dne

Kateřina Šimková
COLOSEUM NEMOVITOSTI s.r.o.
Květná 167/3
603 00 Brno
mobil + 420 773 756 739
podpora@rkcoloseum.cz
www.rkcoloseum.cz
COLOSEUM NEMOVITOSTI s.r.o.

Dobry den,

staci, kdyz v nemovitosti bydlite dele jak dva roky a potom jste osvobozena od dane z prijmu.

Radek Molik
jednatel společnosti
+420 777090011
+420 800444402
www.molikreality.cz

Molík reality s.r.o

Dobrý den,

chtěl bych Vám přiblížit informaci, že se možná zbavíme jedné né zrovna zanedbatelné daňové zátěže v rámci koupě nemovitostí.

Nejdříve hradil daň z nabytí nemovitých věcí prodávající, ale pokud nezaplatil, ručitelem daně byl kupující a po něm finanční úřad daň vymáhal. Tak se povinnost přesunula rovnou na kupujícího. Každý, kdo v posledních dvou letech kupoval nemovitost, ví, jak moc 4% z hodnoty nemovitosti zatěžují rozpočet připravený na koupi.

Dnes je situace taková, že zejména mladí lidé si chtějí splnit sen o vlastním bydlení. Možná ani ne sen, ale jen je nedostatek obecních bytů a pronájmy stejně drahé jako hypotéky. Z pohledu hypotéky jejich situaci neulehčují rostoucí úroky, regulativa České národní banky a jejich doporučení o tom, jaké má mít kupující příjmy, výdaje a hlavně, kolik musí mít našetřeno. Jenže k těmto vlastním zdrojům je ve většině případů nutno ještě započítat 4% z hodnoty kupované nemovitosti, právě na daň.

Senátoři usilují o to, aby se daň z nabytí vůbec neplatila, argumentují tím, že to snižuje možnost mladým lidem si nemovitost pořídit. Stát na jednu stranu nabízí úvěry na bydlení pro mladé rodiny, vymýšlí programy a projekty, na druhou stranu je nutí platit poměrně dost peněz na daň.

Nejhůře je na tom ten, kdo prodá byt, který nedávno koupil, koupí dům, zaplatí daň z nabytí 4% a ještě musí případný zisk zdanit 15% v dani z příjmu. Nemovitost však kupuje za peníze, které mu ve mzdě stát už zdanil. Samozřejmě nelze opomenout roční daň z nemovitosti (z jejího vlastnictví).

Zisk pro stát poměrně veliký, média hovoří o více než 13 miliardách.

Samozřejmě bude stejně nakonec na politicích, jak tyto změny dopadnou. Jisté ovšem je, že největší skupinou v pořizování vlastního bydlení jsou mladí lidé a rodiny s dětmi, kterým by toto zrušení výrazně zjednodušilo finanční situaci, se kterou do procesu koupi vstupují.


S přátelským pozdravem

------------------------------------------------------------------------------------

Radek SVOBODA - Vedoucí kanceláře / realitní makléř

mobil : +420 734 799 232 / e-mail : svoboda@jolkreality.cz

JOLK REALITY / partnerství a služby na dlani / klíč k vašemu domovu

Sídlo : JOLK invest s.r.o. , náměstí Republiky 496 / 8, 746 01 Opava

Kancelář - telefon : +420 721 721 127 , web : www.jolkreality.cz

JOLK REALITY

Dobrý den, paní Evo,

odpovídám na váš dotaz ohledně daně z příjmu. Daň z příjmu neplatíte, pokud jste v daném domě měla skutečné bydliště po dobu 2 let. Viz. níže
To co vás straší kamarádka, platí u nemovitostí, které vlastníte, ale nebydlíte v nich a u těchto nemovitostí neplatíte daň z příjmu po 5ti letech vlastnictví.


…podle ustanovení §4 odst. 1 ZDP se osvobozuje příjem z prodeje

rodinného domu a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající

měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem.

Tzn. že nejde o trvalé bydliště, ale o skutečné bydliště………..


Takže pokud budete prodávat váš dům, rád to zařídím. Prodávat můžete hned. :-)

Pokud budete chtít více informací, prosím ozvěte se mi.

Děkuji.


S pozdravem

Ing. Zdravko Kalfinov

manažer prodeje nemovitostí
cid:132245811@11062013-0C8A
Realitní společnost České spořitelny, a.s.
Vinohradská 180/1632 · 130 00 Praha 3 · Czech Republic

korespondenční adresa/adresa kanceláře:
ČS, a.s. · Jugoslávská 19 · 120 24 Praha 2 · Czech Republic
Mobile: +420 731 715 575
Email: zkalfinov@rscs.cz · www.rscs.cz

Dobrý den,

Děkuji za váš dotaz. V případě prodeje nemovitosti jsou od daně osvobozeny případy, kdy je splněn buď dvouletý časový test bydlení, tzn. v nemovitosti 2 roky od koupě bydlíte nebo pětiletý časový test vlastnictví. Takže ve vašem případě předpokládám, že vše „řeší“ vaše faktické bydlení v nemovitosti. V případě jakýchkoliv dalších dotazů či vašeho zájmu o pomoc s prodejem vašeho domu, mne neváhejte kontaktovat.

S pozdravem

Ing. Daniel Hanzal

| +420 606 29 49 09 | hanzal@quantumreality.cz | www.quantumreality.cz
| Quantum reality, spol. s r.o. | Štefánikova 248/32 | Arbes building | 150 00 Praha 5 - Smíchov

QUANTUM REALITY

Dobrý den,

K Vašemu dotazu:

Vaše kamarádka má pravdu, pokud nemovitost prodáte dříve než 5 let od jejího pořízení, máte podle daňových předpisů povinnost uhradit daň z příjmu, a to z rozdílu mezi pořizovací a prodejní cenou. Výše této daně je 15%, tzn. Že pokud by jste nemovitost pořídila například za 2 mil. Kč a prodala za 2,5 mil. Kč, platíte 15% z 500 000,-Kč, což činí 75 000,-Kč.

Výjimky z této povinnosti nejsou, avšak lze započíst náklady na pořízení jiné nemovitosti, bude-li zakoupena do 1 roku od vzniku daňové povinnosti.

Uvádíte, že v září budete vlastníkem nemovitosti 5 let, proto myslím, že nejlepším řešením bude vyhledat kupujícího a dohodnout se na realizaci kupní smlouvy až v tomto termínu, tedy v září, což nevidím vůbec jako problém. Standardně je prodej nemovitosti otázkou několika měsíců a září je v tuto chvíli již poměrně blízko (4 měsíce). Pro Vás je to spíše výhodou, protože si můžete v klidu nechat zpracovat analýzu reálné tržní ceny a prodejní strategie tak, aby dosažená cena byla co nejvyšší a přitom v požadovaném časovém horizontu.

Rád Vám nabídnu zpracování takové analýzy a případně i pomoc s realizací prodeje tak, aby Vás co nejméně zatěžovala. Prvotní konzultace a analýza tržní ceny je zdarma.

V případě zájmu, nebo potřeby dalších informací mne prosím neváhejte kontaktovat na níže uvedeném telefonním čísle.



Michal Škola, MBA

Manažer obchodní skupiny

Bidli holding

F. A. Gerstnera 2151/6, České Budějovice, 370 01

Tel: +420 606 24 33 23

michal.skola@bidli.cz

BIDLI reality, a.s.