Může být stavbou pro rodinnou rekreaci i penzion? Totiž, mám chatu v CHKO, ale mimo památkovou zonu, chata je zapsaná jako stavba pro rod.rekreaci. Plánujeme ji malinko rozšířit (ale pořád aby splňovala parametry st.rodinn.rekreace). Myslíte si, že by byl problém stavbu/chatu převést na restauraci nebo penzion (kde by se ubytovávali rekreanti s možností stravování i kolemjdoucích turistů.

Odpověď Tak pozor! Tady opravdu musíte začít územním plánem. Ten je dnes svatý. Každý územní plán má nastavenu regulaci odlišně. To znamená musí se to pečlivě pročíst od A – Z. Takže na webu si zadáte územní plán dané obce, pak otevřete hlavní výkres a najdete tu vaši parcelu. Většinou v barevné plošce kolem stavby je písmenko či číslice a podole toho se hledá to hledá v textové části. Tam je třeba si okopírovat přípustné využití, využití podmíněně přípustné a nepřípustné. To bude vaše základní informace.

Ale to není vše, může tam být poznámka typu: za dodržení H1 či H5 a podobně. To je ochrana hodnot v území a to se musí hledat v obecné části (textové části). Proč vám to takto až možná příliš hrubě píšu? Je to prostě dnes velice složité a laik to nemusí vše podchytit. Ale přesto, než se půjdete ptát na úřad územního plánování, je dobré si toto vše pročíst a pečlivě pracovníka úřadu poslouchat. Prostě už to nebude přednáška v neznámém jazyce.

Pokud se svým záměrem projdete přes úřad územního plánování (a opakuji, dnes je to zásadní), tak pak bude následovat standartní postup. Když tak se pak ozvěte. Kr

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování