Dobrý den, k pozemku, kde bydlím, vede příjezdová komunikace(pokud se to tak dá nazvat) vysypaná šterkem. Momentálně je v katastrofálním stavu, samé díry, výmoly doslova tankodrom. Vlastníkem je soukromá firma. V katastru pod číslem parcely, na které je cesta, je uvedeno orná půda. A jsou na ní zřízené věcné břemena chůze a jízdy. Chci se tedy zeptat, na koho se mám obrátit ohledně opravy cesty, když obec není vlastníkem pozemku? Může obec vyzvat majitele, aby cestu opravil? Kontakt na majitele pozemku jsem nikde nemohla najít. Děkuji za odpověď. Renata


Odpověď

Tak v katastru nemovitostí je uveden vlastník. Podle názvu se v obchodním rejstříku dá dohledat adresa a IČ, určitě dalším pátráním na internetu se dá zjistit i telefon. Chtělo by to s nimi jednat.

Ale proces je dnes trochu složitý: „starý silniční zákon“ v podstatě říkal, že udržování účelové komunikace spadá na triko uživatelům, to znamená, kdo ji ježděním poškodí, tak ať ji svým nákladem opraví. Ze současného silničního zákona se dá nepřímo tento princip odvodit také. Příjezdová komunikace je rozbitá, uživatelé ji nechtějí udržovat, vlastník za ně nechce toto dělat vlastním nákladem, tak má důvod požádat o zneveřejnění cesty. Pak tam osadí závoru a když uživatelé budou potřebovat cestu k domu, tak ano, uzavře s nimi smlouvu o nějaké částce na údržbu a ke smlouvě jim dá klíče od závory. Samozřejmě to zjednodušuji, ale tento princip bych v té problematice dokázal najít.

No, co bych udělal: požádal bych patřičný dopravní orgán, zda by nesvolal úřední schůzku a tam do protokolu bych se snažil uvést nějaké přijatelné řešení.

Další věc – cesta není na katastru vedena jako ostatní plocha- komunikace. Myslím, že existují rozsudky tohoto typu: komunikace je zpevněná, tedy existuje a pouze pozemek není zapsán, tak je by asi měl být. I toto by stálo při místním šetření uvést do protokolu.

No, tak to nějak zkuste.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování