Dobrý den,



obec chce vedle mého pozemku, kde jsou zahrádky obce postavit silnici(cestu) vedoucí k novým pozemkům,kde se začnou stavět baráky. Neumím si představit, až bude těžká technika jezdit hned vedle mého pozemku, kde stojí nas dům. Dá se proti tomuto bránit? Budou zde otřesy, prach, hluk. Co když mi auta ponici dům? Samozřejmě i cena pozemku s barákem bude hned nižší, kdybychom chtěli prodat.



Děkuji za odpověď


Odpověď

I CESTA VYŽADUJE POVOLENÍ. Územní rozhodnutí + stavební povolení nebo dnes spojené územní a stavební řízení. V obojím jste ze zákona účastník řízení, takže musíte dát jednoduše formulovaní námitky (připomínky). Obavy z poškození vašeho majetku se dají řešit kaucí – k tomu je potřeba profesionálně vypracovaná smlouva. Prostě určitá částka leží v bance na speciálním účtu a v případě škod se z něj pak částka na opravu čerpá. Určitě je potřeba pořídit zevrubnou fotodokumentaci a tu si založit.

Jestli obce komunikaci opravdu potřebuje vybudovat, určitě přijde s nějakým oboustranně přijatelným řešení. Prosím ale raději vše písemně….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování