Dobrý den,
Jsem vlastníkem dvou pozemků, na sebe navazujících, z čehoš jeden sousedí s obecní komunikací, obec komunikaci renovoval a znemoznila mi tím příjezd na moje pozemky. původně k nim byl přístup od hospodářského stavení, ale to koupil soukromí vlastník. jezdil jsem tedy v místě kde to bylo jediné možné, protože okolo jsou bud příkopy, nebo prudké stráně. Jediný možný přístup je právě v tomto místě.
Starostka nás odkazuje na zadavatele, což je státní pozemkový uřad.
Pán nám řekl,ať si to nějak zařídíme, ale pokud tam budem jezdit a poničíme krajnici, budeme ji muset zaplatit.
Na tom stavebním pozemku chceme stavět , ale není se tam prostě možné dostat s technikou aniž by vznikly škody.
Prosím o radu
Děkuji

Odpověď 1. Jestli tam chcete stavět, tak si co nejdříve zjistěte, zda to umožňuje územní plán obce! To je dneska strašně důležité.

2. Pokud tam opravdu stavě jde, je potřeba už pro budoucí stavbu, mít sjezd právně v pořádku. Je to dost práce, prostě doklad o sjezdu je rozhodnutí speciálního stavebního úřadu (nejčastěji MěÚ odboru dopravy). To vyžaduje projektovou dokumentaci, vyjádření síťařů, vyjádření dopravního inženýra z Policie ČR, souhlas vlastníka komunikace ….. Ale takovéto doklady vám usnadní polovinu práce při vyřizování povolení na dům.

3. Pokud toto vše nechcete nyní absolvovat, je nutné vyvolat jednání s pozemkovým úřadem a pokusit se písemnou dohodou si zajistit fyzicky zřízení sjezdu.

4. Pokud se vám toto nepovede, je vždy možné jít občanskoprávní cestou (tedy podat žalobu). Ovšem to bych nedělal, jednou stejně budete vlastníka komunikace potřebovat….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování