Dobrý den
Mam dotaz byl mi darován pozemek na kterém je postavený prodejní stánek mám všechny výkresy apd.Má betonový základ.Problem spočívá v tom že už se dlouhodobě neužívá jako prodejní stánek a platnost tohoto oprávnění udajně nějakým způsobem vypršela a ani na katastrálních mapách ani nikde se neuvádí že je na pozemku budova.Pozemek je vedený jako zahrada.
Otázka zní:
Můžu vzít veškeré výkresy a dokumenty od teto budovy na katastr a zažádat o obnovení budovy ale ne jako prodejní stánek ale jako např. rekreační budovu?

Odpověď Než odpovím, tak je třeba prozkoumat současný územní plán. Tam může být nějaké omezení, třeba tam z dnešního pohledu nelze umístit chatu nebo opačně nemá tam co dělat stánek….

A potom další otázka, stavba zřejmě nemá stavební parcelu, tedy by vyžadovala nové zaměření. To stojí několik tisíc….

Já bych vzal snímek mapy , fotografii objektu a šel se zeptat na st. úřad. Mohli by v archivu k tomu něco mít. Ovšem je taky možné, že to byla stavba dočasná a pak by mohli trvat na odstranění.

V případě, že ani oni k tomu nic nenaleznou, tak by měli potvrdit existenci stavby a tam se píše i účel užívání. A teprve potom bych objednal zaměření a šel zbytek dořešit na katastrální úřad.

Ale je tam určité riziko, že zjistíte fakt, že ta stavba má být dávno zbouraná. No, hodně štěstí…

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování