Dobrý den,
máme hodně problémové sousedy, již několik let nás obtěžují jejich zvířata (slepice , kachny, ovce, holuby...) na našem soukromém pozemku. Slepice rozhrabávají záhony, ovce nám vypásají asi půl metru od plotu trávu, utíkají a devastují náš pozemek. Dohoda s nimi není možná, na jakýkoliv pokus o dohodu reagují vulgárně a sprostě. Abychom měli alespoň z části klid, protože nepatříme mezi lidi, kteří by vyhledávali spory, zabezpečili jsme si zahradu na své náklady hustým pletivem.
Před časem jsme byli přizváni k místnímu šetření zdejším stavebním úřadem z důvodů dodatečného stavebního povolení na objekty sloužící právě k ustájení problémových zvířat. Do požadavků pro dodatečné povolení těchto staveb jsme si, po dohodě s úředníky stavebního úřadu dali, že si soused udělá na hranici našeho pozemku pořádné oplocení. Vedoucí stavebního úřadu nám tehdy slíbil, že pokud soused nesplní naši podmínku, neproběhne u něho kolaudace. Po dvou letech, kdy běželo stavební povolení, nám bylo opět na stavebním úřadě doporučeno podat protest proti prodloužení stavebního povolení, což jsme také udělali. Úředníci nám opět slíbili, že naši podmínku vemou v potaz. Asi po roce od podání našeho protestu jsme se dozvěděli, že soused má obě stavby již zkolaudované, stavební úřad nás nijak nekontaktoval. Tímto svým rozhodnutím nám tak sebrali jedinou možnost jak souseda donutit k nápravě.
Chci se zeptat, zda je možné, aby stavební úřad takto rozhodl a tímto způsobem nás obešel?
Ůžeme se proti takovému rozhodnutí bránit?
Moc děkuji za radu a přeji krásný a úspěšný den i celý rok 2014. Paseková Monika

Odpověď Dobrý den,
pokud jste si skutečně dali do požadavků pro dodatečné povolení staveb (písemně) podmínku, že soused provede na svoje náklady pořádné oplocení, ten oplocení neprovedl a příslušný stavební úřad sousedovy stavby zkolaudoval bez splnění této podmínky, dopustil se tím stavební úřad vadného plnění. Ve Vašem případě je nutné písemně na toto jednání příslušný stavební úřad upozornit (poslat doporučeně, nebo osobně přes podatelnu), v případě nečinnosti příslušného stavebního úřadu podat stížnost na tento stavební úřad u jeho nadřízeného orgánu, což je pravděpodobně ve Vašem případě příslušný Krajský úřad.
NEMOinspekt s.r.o.