Dobrý den,

prosím Vás o radu:Ochranné pásmo baráku.Koupili jsme barák ,jedna strana domu sousedí s obecnou přístupovou cestou,kterou obec pronajal sousedu,který bydlí za námi ,bez našeho souhlasu Soused na přístupovou cestu dál kovovou bránu s pevně zabetonovanými sloupky,kteře se téměř dotýkají našeho domu,a zároveň je tento pozemek nájemcem trvale užíván jako parkoviště pro návštěvníky nájemce a hřiště dětí.Poslaly jsme žádost na obec o odstranění pevné brány ,že v průběhu podzimního období budeme provádět stavební úpravy na svém domě.Uvedené stavební úpravy se částečně dotknou obecního pozemku:odkopání zeminy,položení izolace proti vlhkostí v délce našeho domu,položení betonových žlabů na odtok povrchové vody,oprava střechy a fasády domu.Obec za nájem bere peníze a já se mám dohadovat s nájemcem o odstranění sloupku a brány.Prosím Vas:může někdo na váš barák nalepit sloup ,udělat parkoviště pod okny našeho domu ?Děkuji za odpovědi.

Odpověď Dobrý den,

těžko se reaguje detailně na takto popsaný případ.

Je důležité zjistit, zda se jedná o místní komunikaci nebo veřejně přístupnou účelovou komunikaci. Pokud je uvedená komunikace místní komunikací ( je možno toto zjistit z pasportu místních komunikací) bude celou situaci řešit příslušný silniční správní úřad – obecní úřad ( sloupky i umístění lešení, odkopání zeminy).

V případě, že se jedná o veřejnou účelovou komunikaci, bude případ řešit příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Nepovolené stavební úpravy na místní komunikaci či veřejné účelové komunikaci bude řešit speciální stavební úřad – obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Věci týkající se této problematiky lze nalézt na www/ochrance.cz a ve vyhledávání dát např. veřejné cesty.


S pozdravem

Ing. Zbyněk Heřman
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování