Dobrý den, v blízkosti mojí nemovitosti, na mých pozemcích bylo vyhlášeno IIA a IIB ochranné pásmo kolem vodního zdroje (městská studna). V nově vyhlášeném ochranném pásmu IIB je několik mých pozemků a na jednom z nich je moje soukromá studna z které bereme pitnou vodu já a soused, neboť nemáme možnost připojení na vodovod. Chtěl bych se zeptat co pro mojí studnu bude znamenat nově vyhlášené ochranné pásmo, a zda bude nutné udělat hydrogeologický průzkum případně jinak doložit že můžu svojí studnu i nadále využívat. Také bych se chtěl zeptat zda můžu v ochranném pásmu IIA pást na loukách ovce, případně zda bude možné v budoucnu v těchto pásmech stavět (parcely atd.) Děkuji za odpověď.


Odpověď

Otázka ochranného pásma vodního zdroje spadá plně do kompetence životního prostředí. Určitě bych nelenil a objednal se na schůzku s vaším vodohospodářským orgánem. Většinou je to odbor životního prostředí tzv. trojkové obce (bývalé okresní úřady).

Samozřejmě při vyhlašování nového ochranného pásma musela být řešena i otázka vaší studny. Ovšem řada starých studní nemá doklady, ani náhradní doklady a kolikrát majitelé studní nemají vyřízeno rozhodnutí o odběru podzemních vod. Už z těchto důvodů je třeba váš vodoprávní úřad navštívit a vše zkontrolovat.

A nechte si udělat kopii dokumentu, kterým se nové ochranné pásmo vyhlašovalo, tam by měly být přesné podmínky pro vlastníky dotčených pozemků….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování