Dobrý den , chtěla jsem se zeptat postavili jsme si na svem pozemku betonovy plot (z betonovych panelu).Na vlastni naklady. Soused si bude stavět zahradni domek primo u naseho plotu. Musí mít soused nějaké povení od nás ? Muže si plot i bez našeho souhlasu tak postavit nebo musi postavit plot min. 2 m od hranice plotu?? Děkuji přeji pěkný den

Odpověď Tak je potřeba si přečíst § 79 stavebního zákona (posední novela zák.č.225/2017 Sb.) bod 2 f) říká, že z hlediska st. zákona opěrné zdi do výšky 1m nebo oplocení do výšky 2m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo prostranstvím a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše….



Stejný § v bodě o) hovoří o stavbách do 25 m2, ale je tam zásadní podmínka 2 m od hranic sousedních pozemků. Takže zahradní domek, kdyby chtěl umístit blíž, tak musí jedna s vámi i se stavebním úřadem.



U oplocení samozřejmě neplatí odstup 2m od hranice. Ale v extrémním případě se samozřejmě sousedé mohou občanskoprávně domáhat nějaké úpravy plotu, ale to bych nikdy nedoporučil a nedávám tomu příliš velkou naději na úspěch – třeba požadovat jen nízký průhledný plot apod. Se sousedy to je obtížné, ale někdy opravdu pomůže popřát k velikonocům, donést nadílku a dobrou slivovici. Prostě dohoda je k nezaplacení.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování