Hezký den,



sousedíme s obecním pozemkem, cca 3 m od hran pozemku je na obecním postavena budova. Nyní ji v přízemí používají veřejné spolky, patro je nevyužité. Starostka se rozhodla, že v patře nechá zřídit sportovní klub a k tomu musí tedy přistavět boční schodiště a z okna udělají vstup. Ozvala se s tím, že ji to nijak netěší, ale ze schodiště bude vidět na celou naší zahradu jak na dlani, jak se děti koupu v bazénu, co tam kde máme, co děláme apod. Navíc vzhledem k povaze plánovaného užívaní tam bude veřejnost proudit v odpoledních hodinách, večer a o víkendu. Chápe, že se nám to možná nelíbí, ale je to prý nutné, vnitřní schodiště nelze využít, veřejnost by chodila v chodbách, které využívají spolky a to nelze, che pro obojí samostatný vstup. Máme možnost se bránit? Pokud se nemýlím, půjde o přístavbu a je tedy nutné mít na to stavební povolení, tedy bude se k tomu vyjadřovat jako sousedé, navíc nebude splňovat odstup od kraje pozemku 2 metry... Co s tím? Můžeme nesouhlasit? A co nesouhlas bude znamenat?


Odpověď

Především investor (obec) musí k přístavbě tohoto typu mít závazné stanovisko z hlediska územního plánování (od úřadu územního plánování). Pak musí být vedeno minimálně spojené územní a stavební řízení. Vy jste ze zákona účastníci řízení, takže budete dávat námitky, případně se opakovaně odvolávat. Navíc sportovní klub může být i docela hlučný…. Ale když je dobrá vůle, tak každý projekt jde upravit, aby vysloveně sousedům nekomplikoval život. Určitě i e vašem případě. Navíc při nějakém „otevřeném“ proskleném prostoru u sousedů, nesmí požárně nebezpečný prostor přesahovat na sousední pozemek.

Rada? Možná něco v duchu – paní starostko, upravte ten projekt, tak abychom to byli schopni akceptovat…. Přece nechcete, abychom to leta zdržovali neustálým odvoláváním.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování